Реклама / Ads
3| 4855 |14.06.2007 НОВИНИ

Царят размаха пръст на юридическото лоби чрез обръщение към симпатизантите на НДСВ

.
По повод избухналите след извънредния конгрес на НДСВ скандали лидерът на партията Симеон Сакскобергготски лично изпрати писмо до структурите в страната, в което се казва: „Очевидно е, че юридически аргументи имат за цел да прикрият политически маневри. Нещо повече, беше направен опит част от парламентарната група да изземе функциите на партията. Това ще ме принуди да сваля доверието си от
 

simeon-partya.jpg„След разгорелия се публичен дебат по повод решенията на Извънредния Конгрес на НДСВ считам за необходимо да се обърна към всички вас, за да изразя и своите виждания за ситуацията”. Така започва обръщението на Симеон Сакскобургготски към членовете и симпатизантите на НДСВ.

След това царят припомня: „През 2001 г. създадох НДСВ като широко обществено движение. То олицетворяваше моите идеали за служене на Родината. В онзи момент това бе пътят да се включа активно в политиката и да работя за модернизиране на България. Повечето от целите, които си поставихме, бяха изпълнени – съвременна икономическа програма с реални резултати, стабилност и спокойствие за бизнеса, толерантност в политическия живот”.

По-нататък Симеон признава, че през последните години, като партийна организация, НДСВ преживява характерните кризи на повечето партии в едно посттоталитарно общество. И продължава: „Наблюдавайки този процес, за който и вие като активисти на НДСВ в личните ни срещи и чрез писмата си сте ме осведомявали, реших, че е дошъл моментът за предприемане на промени в стила на партийния живот, за реформиране на партията, за преодоляване на капсулирането, което стана една от важните причини за спада на доверието. Свикването именно на извънреден конгрес бе начинът да се чуе вашият глас и да се приемат наложителните промени още сега. Някои от тях предложих в словото си. Като например – разделянето на партийните отговорности от изпълнителната власт. Считам това за особено полезно с оглед на сериозната работа за укрепване на структурите”.

Сакскобургготски смята, че именно на този конгрес НДСВ е имало шанса да се обнови, да се мобилизира и да тръгне по-уверено напред към непосредствените си важни цели. Той благодари на членовете и симпатизантите на партията си за единодушната подкрепа, която са му оказвали за промените в устава, както и за преизбирането му на лидерския пост. Това му е дало увереност, че хората го разбират и е на прав път. „Всичко това силно контрастира със случилото се в края на конгреса, както и с последвалите недопустими действия и непремерени изказвания на членове на парламентарната група”, заявява Симеон.

И продължава: „Споделям вашата тревога, изразена в множеството ви обаждания и писма, че подбудите за това са по-скоро лицемерни и лични, отколкото проява на загриженост за морала и единството на партията. Очевидно е, че юридически аргументи имат за цел да прикрият политически маневри. Нещо повече беше направен опит част от парламентарната група да изземе функциите на партията. Това ще ме принуди да сваля доверието си от определени личности. И ако трябва да се търси отговорност от някой, то трябва да бъде от тези, които си позволиха да възпрепятстват процедурите за членство, да спекулират с партийни документи и дори да ги изнасят публично. Няма да допусна подобни манипулации да бъдат прикривани зад името ми и да ви бъдат представяни като защита на лидера”.

Симеон е категоричен, че начинът, по който вътрешни за НДСВ проблеми и лични амбиции бяха поднесени на обществото, лекомислено загърбвайки важни за ежедневието на хората теми, противоречи на неговата представа за зряло политическо поведение. Случилото се на практика подменя първоначалния му проект за НДСВ като една стабилна и отговорна политическа сила. „Ето защо, сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната. Ще намеря начин, надявам се и с вашата подкрепа, да реализираме идеите, заради които се завърнах в България”, обявява бъдещите си намерения лидерът на НДСВ.

„Знаете, че историческите обстоятелства са определили още от малък да бъда възпитан да мисля преди всичко за Родината. В този смисъл няма да позволя конфликтите от тези дни, а и бъдещите ми действия, да застрашат стабилността на държавата. За това ще разчитам, както на вашия доказан потенциал, така и на всички, които през изминалите години останаха съпричастни към усилията ми да видя страната ни такава, каквато я мечтах десетилетия в изгнание”, пише още в обръщението. "ФН"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 399 |26.04.2024 Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета . 2| 846 |26.04.2024 Проф. Иван Илчев: В Скопие са на кръстопът, не се чувстват уверени в своята идентичност . 3| 1037 |26.04.2024 Мартин Владимиров: С отлагането на реформи българският парламент каза "довиждане“ на милиарди по ПВУ . 0| 1117 |26.04.2024 Коварна измама: Жена се оказа с два кредита и вреда за хиляди левове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads