Реклама / Ads
64| 5552 |21.12.2013 НОВИНИ

Цацаров: Ако някой иска беззъба прокуратура, да я потърси другаде

.
Сотир Цацаров Източник: Булфото
Ако някой иска беззъба прокуратура, трябва да я търси другаде. Прокуратурата беше подложена на пълно и цялостно изпълнение на препоръките от юлския доклад на ЕК. Останалото е ежедневна работа - преписки и дела.
 

С тези думи главният прокурор Сотир Цацаров направи равносметка на работата на прокуратурата. В предаването „Годината" на Дарик той коментира някои от ключовите казуси в съдебната власт за изминалата 2013 година.

Цацаров обясни, че законите не са адаптирани за бежанската вълна, която сполетя България. Там е обяснено, че всеки, пресякъл границата незаконно, но по хуманитарни причини, има право на убежище, но това не означава автоматично и статут.

„Ксенофобията е вторична, косвена последица", смята той. Според Цацаров, прокуратурата е реагирала достатъчно ясно на престъпленията от ксенофобия. „Повдигнати обвинения за ксенофобия има", обясни той и допълни: „Дори по отношение на лица, които по време на митинги разпространявали такива призиви в София".

Главният прокурор коментира и казуса с намерените бюлетини в печатницата в Костинброд. Той заяви, че в никой момент прокуратурата не е правила намек за определена политическа сила, отговорна за случая. „Защо тази политическа сила се припозна в този случай", попита той, визирайки ГЕРБ, които реагираха най-остро на избухналия скандал.

Цацаров обаче не назова нито една партия. „Аз в тон на политическа спекула не желая да влизам", отсече той и увери, че има становище за това, че прокуратурата е изпълнила закона.

По отношение на информацията, че прокуратурата работи по 15 мерки за подобряване на изборния процес, Цацаров обясни: „Прокуратурата никому и по никакъв начин не е предлагала такива мерки". Прокуратурата няма право на законодателна инициатива, припомни той. „Нито е отправено предложение до Народното събрание, нито е отправено предложение до други органи, включително ЦИК", заяви главният прокурор. Това, което се прави, е цялостен анализ на лошите практики. „Това е резултат от един подробен анализ. Стигането му до медиите е друг въпрос", уточни той.

Главният прокурор коментира и събитието на на годината - протестите. „Единственото с което не съм съгласен, е изкривяването на протестите - онази форма на протест, която изкривява естественото на самия протест", каза той и добави, че има предвид рушенето на сгради и нападението над служители на реда. „Ако стигнем до формулата „протестите да не пречат никому, значи ще се стигне до крайността", добави той.

В слуховете за насилствената смърт на варненския митрополит Кирил обвинител номер едно съзря желанието на много хора да се покажат по теливизията.„Доста хора използваха това, за да разпространят какви ли не слухове и да се включат в сутрешните блокове на някои телевизии".

Главният прокурор каза, че има високи очаквания от новия шеф на Националната следствена служба Евгени Диков, който наследи на поста подалия оставка Бойко Найденов. Цацаров уточни, че решението на Найденов е било лично, а той нямал забележки към работата му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6768 |20.12.2013 Диков иска Роман Василев за заместник в НСлС . 85| 12477 |17.12.2013 Станишев се отчете: Въпреки натиска, приехме 20 закона . 3| 5303 |17.12.2013 Водачът на "Сивите вълци" иска убежище у нас . 33| 5854 |16.12.2013 Дърева: Всички партии искат да се отърват от Атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads