Реклама / Ads
23| 5645 |10.09.2019 НОВИНИ

Цацаров: Николай Малинов е обвинен в шпионаж

.
Сотир Цацаров
Николай Малинов, е привлечен в качеството му на обвиняем, наложена му е парична гаранция от 50 хиляди лева и забрана да напуска територията на страната. Чуждите организации, за които се твърди, че той се е поставял в услуга са със седалище в Руската федерация и са две – Общество двуглав орел и Руски институт за стратегически изследвания. Леонид Решетников е със забрана от ДАНС да влиза в страната ни следващите 10 години.
 

Това обяви на нарочен брифинг главния прокурор Сотир Цацаров. В началото той изрично уточни, че няма да се отговаря на въпроси на журналистите, тъй като става въпрос за класифицирана информация, която касае националната сигурност.

 

Разследването е за престъпление срещу държавата и поставяне на български гражданин в услуга на друга държава. Събрани са данни за един български гражданин, както и схемата за финансиране, обяви още Цацаров.

 

Зам.-главния прокурор Иван Гешев даде подробности за хода на разследването.

Той обяви, че според данните, които имат Малинов е приел срещу заплащане да извършва различни задачи, възложени от ръководителите на посочените две организации, а заплащането е извършвано под различни форми в рамките на посочената схема на финансиране. Част от средствата са отивали за него и притежавани от него търговски дружества и тяхната дейност, а от друга за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияния върху  българската вътрешна политика.

 

Производството е на специализираната прокуратура и е от 3 юли 2019 г. То е за престъпления по 105 ал. 1 пр. 2 от НК. На 9.9.2019 в София, Перник и Брезник са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти и изземване на веществени доказателства - компютри, документи, мобилни устройства.  Намерен е документ – докладна записка на руски език, изготвен от Николай Малинов който касае геополитическата преориентация на България, обяви още Гешев. Докладната е била за информиране на двете организации.

 

Събрани са доказателства, че според обвиняемия Малинов следва да се упражнява влияние върху политическия живот в страната не явно, а "по таен начин". В докладната се посочва, че е нужна сериозна поддръжка за осъщестявване на сериозен пробив в националното информационно пространство, което е възможно чрез създаване на национален информационен канал или информационна агенция, за което са необходими сериозни инвестии за продобиване на компанията "Виваком" чрез съдействието на банка "ВТБ" – инвеститор, който да закупи компанията, но тя задължително следва да остане под чужд контрол. Според обвиняемия привържениците на тези идеи в България не могат да се справят сами, без подкрепа от руската държава, която подкрепа да се изрязава в "доходоносни отрасли от икономиката на България", посочи Иван Гешев .

 

От прокуратурата посочиха още, че обвиняемият Николай Малинов е свързан с обвинямия по делото КТБ Цветан Василев и руския бизнесмен Константин Малофеев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5802 |10.09.2019 Владимир Чучуев: Няма връзка с председателя на ”Русофили” Николай Малинов . 7| 7320 |05.09.2019 Проф. Николай Радулов: Думите на Борисов за Шенген са като баснята за лисицата и киселото грозде . 11| 5459 |02.09.2019 Местан се коалира с БЗНС на Николай Ненчев за местния вот . 10| 7561 |20.08.2019 Николай Радулов: МВР сега е заето да прави подписка в защита на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads