Реклама / Ads
49| 5177 |16.04.2013 НОВИНИ

Цацаров: Приоритетно работим по изтритите файлове

.
Главният прокурор Сотир Цацаров Източник: Булфото
Европейската прокуратура, която предстои да бъде създадена, първоначално ще разследва финансови престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.
 

Това каза президентът на ОЛАФ Джовани Кеслер по време на конференция в София, посветена на създаването на новия европейски орган.

Кеслер коментира, че компетенциите на ОЛАФ ще съвпадат с бъдещите компетенции на европейската прокуратурата, но със сигурност структурата на Европейското звено за съдебно сътрудничество Евроджъст ще продължи да съществува.

„Днес подслушването на телефони и използването на СРС-та е възможно, но има ясно определена процедура за това”, посочи Кеслер. По негови думи, със създаването на Европейска прокуратура такива случаи, какъвто е случаят с делото САПАРД няма да бъдат възможни, тъй като сега по това дело се извършваше разследване в две страни и имаше две присъди, които се различаваха. „В Европейската прокуратура при подобни случаи ще се води едно разследване и един процес”, каза още Кеслер.

Българският главен прокурор Сотир Цацаров коментира, че бъдещата европейска прокуратура чрез делегирани прокурори трябва да може да установява пряко връзка с националните съдебни системи, като трябва да бъде използвана идеята за т.нар. Двойна подчиненост на европейските прокурори. Това ще позволи по-бързото им и ефективно интегриране в националните правни системи.

Сотир Цацаров отхвърли коментарите, че резултатите от проверката по т. нар. "български Уотъргейт" са били съобразени с факта, че се намираме в предизборна кампания.

Обвинител номер едно отказа да коментира политическите изявления последвали вчерашната пресконференция в прокуратурата. Той заяви, че не е изненадан от политическите интерпретации, които полюсно разчетоха новините. Цацаров коментира, че ако прокуратурата трябва да се съобразява с подобни политически реакции, това означава да не си свърши никога работата.

Сотир Цацаров не се ангажира с никакъв краен срок затова кога ще приключи проверката по същество. Каза, че прокуратурата е в зависимост от работата на експертите и приоритет за нея продължава да бъде възстановяването на изтритите файлове, които трябва да дадат отговор на въпроса, послушвани ли са били незаконно президентът, еврокомисар Кристалина Георгиева, политици и бизнесмени. Индиректно Сотир Цацаров потвърди, че подобни мобилни автомобили, с каквито се смята, че са били извършени нерегламентираните подслушвания, са били купени в България след 2009 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9954 |16.03.2013 Цацаров: Отказвам да си играем игрички с Алексей Петров . 41| 7906 |14.03.2013 Цацаров: Има документ, че Доган е поръчал Борисов . 12| 4734 |14.03.2013 Фандъкова: Работим да няма прогнозни сметки на парното . 19| 5701 |14.02.2013 Сотир Цацаров: Проверяваме трима прокурори за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads