Реклама / Ads
Frognews
33| 5295 |21.06.2013

От цената за пренос отпадат добавките за зелена и кафява енергия

.
Добавките за зелена и кафява енергия отпадат от цената за пренос и ще бъдат включени в цената на общата енергия. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, приети на първо четене в парламента.

Включването им в такса "пренос" от кабинета на ГЕРБ е била груба грешка, мотивира се единият от вносителите от левицата Явор Куюмджиев. Той подчерта, че залегналите в проекта мерки имат за цел да решат повечето проблеми, заложени от предишните управляващи. Промените бяха приети единодушно със 104 гласа "за" на депутатите от КБ, ДПС и "Атака", а народните представители от ГЕРБ не присъстваха в пленарната зала.

Другият законопроект за изменения в закона, внесен от Делян Добрев, Искра Фидосова и Ивайло Московски от ГЕРБ, беше отхвърлен. Освен да насърчи износа на ток, пакетът ще позволи на ДКЕВР да запази и дори да намали цената за битовите потребители, защото отпада задължението на НЕК да изкупува ток от всички производители, а това ще става от най-евтините - АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток 2".

Когенерацията ще бъде изкупувана само след като се задоволи потреблението от евтините източници, обясни Куюмджиев. Държавният регулатор ще определя за всеки ценови период пределна стойност на разходите на оператора на електропреносната мрежа за закупуване на количества за студен резерв въз основа на тръжна процедура. Жельо Бойчев от левицата отбеляза, че това ще намали разходите в енергетиката със 160-200 млн.лв. и е първа стъпка към равнопоставеност и прозрачност на участниците в процеса.

Третата посока, в която се върви, е възстановяване на доверието в системата, коментира Куюмджиев. Затова, обясни той, се предлага нов модел на ценообразуване и подготовка на нов кризисен пакет от мерки. При изпълнение на регулаторните си правомощия с промените депутатите задължиха ДКЕВР да се ръководи от създаването на гаранции за защита на крайните клиенти и осигуряване на баланс между производството и потреблението на електрическа енергия на вътрешния пазар.

 „С мерките ще отпушим износа, така че да влязат свежи пари в системата. От днес ще започне сериозен натиск срещу вас законопроектът да бъде променян, ще започнат да ви обясняват как нещата трябва да останат по старо му. Тук става въпрос за стотици милиони. Не се поддавайте на този натиск, мислете преди всичко за хората”, призова министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По време на дебатите част от депутатите внесоха животинска нотка в коментарите за положението на българската енергетиката преди и сега. „Българският енергиен лъв се превърна в домашна мъркаща котка. Сигурен съм, че гривата на енергийния лъв отново ще израсне”, заяви Минчо Минчев от Коалиция за България.

 „Минахме през лъва, стигнахме до котката”, допълни Рамадан Аталай от ДПС, който сравни българската енергетика с футболен отбор, в който играят професионалисти, а мнение имат всички: „И баба ми навремето казваше – аз да бях, да видиш какъв гол щях да вкарам”, коментира депутатът. С признак на оригиналност бе и изказването на социалиста Минчо Минчев: „Няма смисъл да се лъжем. Това са не животоспасяващи, а болкоуспокояващи мерки. В областта на енергетиката ние развалихме къща, за да направим колиба. Ние днес сърбаме супата с хлебарки, която е от последните 20 години”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Конкретно намаляване на цената на тока не е разглеждано 16| 4416 |18.06.2013 . Затишие в цената на тока до 1-ви септември 133| 4964 |31.05.2013 . Евростат: В България цената на тока е непосилна за хората! 21| 6228 |27.05.2013 . Цената на газа същата и след 1 юли 3| 4830 |10.05.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ