Реклама / Ads
2| 2304 |28.03.2024 НОВИНИ

Цената на войната: 107 млрд. долара са загубили компаниите, напуснали Русия

.
Кремъл
Общата сума на загубите на чуждестранните компании, които са напуснали Русия от началото на пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г., е надхвърлила 107 млрд. долара, съобщи Ройтерс на 28 март, като се позова на анализи на финансовите отчети на компаниите. След началото на пълномащабното нахлуване в Украйна в Русия се наблюдаваше отлив на западни компании, които не желаеха да допринасят за икономиката и военните усилия на страната. В същото време много други останаха или се завърнаха след временно прекъсване.
 

Въпреки че Кремъл не можеше да направи почти нищо, за да ги спре да напуснат, той наложи по-строги изисквания за напускане, включително одобрение от специална правителствена комисия, 50% отстъпка от продажбите и "данък напускане" на стойност най-малко 10% от продажбата. Ройтерс съобщи, че тези мерки са донесли на Кремъл най-малко 385 млн. долара само от началото на 2024 г. насам, пише Ройтерс.

 

Мерките за излизане от пазара, съчетани с отписвания, загубени приходи и други фактори, обясняват зашеметяващата цифра, установи Ройтерс. Руското правителство също така направо е конфискувало активи, принадлежащи на дъщерни дружества на западни компании, работещи в Русия. Действията, предприети срещу компаниите, се разглеждат като форма на отмъщение от страна на Русия за замразяването от страна на Запада на около 300 млрд. долара от активите на руската централна банка от началото на пълномащабната инвазия.

 

Вашингтон, Брюксел и Киев отдавна обсъждат законни начини за насочване на тези средства в помощ на усилията за възстановяване на Украйна, но все още не са финализирали план. Съществуват и допълнителни опасения, че изземването на средствата може да предизвика по-нататъшни ответни действия.В същото време ЕС напредна с предложението да използва печалбите, генерирани от замразените средства, за закупуване на оръжия за Украйна.

 

През януари 2024 г. руската държавна медия РИА Новости твърди, че подобни ответни мерки могат да струват на Запада около 288 млрд. долара, като базира цифрата на предполагаемия общ размер на преките западни инвестиции в руската икономика в края на 2022 г.

 

Тази цифра не може да бъде проверена независимо, уточняват от медиата.

 

Превод и редакция ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2440 |28.03.2024 Путин: Русия не планира да атакува страни от НАТО, но Ф-16 ще бъдат сваляни в Украйна . 1| 2336 |28.03.2024 Президентът Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни . 8| 3359 |28.03.2024 Борисов с молба към Радев да не слага за премиери Желязков или Главчев . 8| 2443 |28.03.2024 Украйна сваля руски дронове като пилци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads