Реклама / Ads
0| 2559 |15.04.2024 НОВИНИ

Цените на петрола тръгват надолу след атаката на Иран срещу Израел

.
Цените падат
Цените на петрола паднаха в началото на азиатска търговия днес след повишението в петък в очакване на иранска атака срещу Израел. Участниците на пазара днес намалиха рисковите премии, тъй като стана ясно, че Тел Авив няма да предприеме ответен удар, а и нанесените щети не са сериозни.
 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че конфронтацията с Иран "все още не е приключила", но енергийните анализатори смятат, че пазарът на петрол не вижда необходимост да отчита допълнителна заплаха за доставките на този етап.

 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, с доставка през юни загубиха 24 цента до 90,21 долара за барел. Договорите за американски лек суров петрол спаднаха с 38 цента до 85,28 долара за барел.

 

Иранската атака осъществена с над 300 ракети и дронове е първата срещу Израел от страна в региона от над 30 години и създаде опасения от сериозен регионален конфликт. Тя бе осъществена в отговор на ракетен удар по иранското консулство в Дамаск, при който загинаха 7 висши ирански военни. Израел не отрича, но и не потвърждава, че стои зад атаката.

 

Израелският военен кабинет се обяви за ответен удар по Иран, но САЩ предупредиха, че няма да се включат, а повечето страни по света, включително арабските съседи на Израел, както и генералният секретар на ООН, призоваха за въздържаност.

 

Реакцията на Израел на атаката ще бъде ключова за световните пазари през следващите дни и седмици. Според анализатори суровият петрол Brent може да падне под границата от 90 долара, но значително отдръпване е малко вероятно, тъй като търговците остават фокусирани върху рисковете, свързани с конфликтите в Газа и Украйна.

 

В петък петролните цени се покачиха и достигнаха най-високите си нива от октомври в очакване на иранската атака, но въпреки това за седмицата регистрираха спад от 1 на сто, след като Международната агенция по енергията (МАЕ) понижи прогнозата си за ръста на търсено на суров петрол през годината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2597 |15.04.2024 Икономистът Румен Гълъбинов: Приемането на България в еврозоната през 2025 г. е трудна, но не и непостижима цел . 0| 2280 |15.04.2024 НСИ: Годишната инфлация в България се забави през март до 3% . 0| 2352 |15.04.2024 Салман Рушди, две години след нападението: Окото ми висеше като варено яйце, мислех че умирам . 0| 2355 |15.04.2024 Димитър Къцарков: Иран се свързва с Русия и заплахата трябва да бъде пакетирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads