Реклама / Ads
44| 7766 |04.01.2013 НОВИНИ

Цял квартал е построен върху дюни?

.
Как 2007 година тези дюни са станали от горски фонд в урбанизирана зона, това е въпросът на който ще търсим днес отговор, заяви Мирослав Найденов от Несебър, където пристигна тази сутрин на спорното място, на което предстои строеж на територия от 29 декара.
 

Найденов съобщи, че проверката ще бъде разширена и няма да обхване само въпросните 29 дка, защото сградите около него може също да са построени върху дюни. Възможно е целият квартал "Черно море" на Несебър да е вдигнат върху терен, подобен на този, строителството върху който предизвика скандал. На базата не на емоциите, а на документи, ще уточним дали и кога е било окрадено българското Черноморие.

"Аз смятах, че това е терен на първа линия и че около него няма нищо застроено, но виждам, че това е част от един комплекс", каза Найденов. „Отвсякъде – отстрани, отзад, отпред има строителство и се намира на няколкостотин метра от бреговата линия. Това, което си задавам като въпрос е останалият терен – застроеният, същият като този ли е бил и дали е застроен по начина и процедурата, по които в момента този строеж се намира”, каза Найденов.

Само съдът може да развали тази сделка. Ако се стигне до това, на купувача ще му бъдат върнати парите, но това са взаимоотношения между купувач и продавач, аз не мога да се намесвам, заяви Найденов.

Относно исканата му оставка министър Найденов припомни, че тези земи са станали през 2007 г. урбанизирана зона, а не през неговия мандат. Резултатите от днешната визита ще докладва на премиера Борисов и ще станат ясни в рамките на 10-ина дни, обеща Найденов.

През 2012 г. Министерство на земеделието и храните продава терен, който не му е нужен, тъй като е урбанизирана територия, разясни Мирослав Найденов. Всички терени, които са собственост на министерството, и са урбанизирана територия, се обявяват за продажба. Продават се по оценки на лицензирани оценители. Така е постъпено и с този терен. Първият купувач на терена е Димитър Петров, който е едноличен търговец.

Министърът потвърди пред журналисти, че това е тъстът на Борислав Михайлов, предава Фокус. На въпрос - защо теренът е продаден за толкова ниска цена, министър Мирослав Найденов каза, че не смята, че цената от 1 140 000 лева е ниска. По-късно Димитър Петров каза, че освен заплащане на терена, е платил още 120 000 лева за Подробен устройствен план и отделно 1,8 млн. лева за инвестиционен проект.

Имотът е препродаден на следващата фирма – „СЛЕ груп”. Управителят на фирмата Станимир Стоянов каза, че са придобили всичко – терена и инвестиционния проект за 4 млн. лева. На мястото е предвидено да бъдат изградени еднофамилни къщи на два етажа. Той допълни, че ако се стигне до разтрогване на сделката, ще се обърне както към български, така и към европейски съд. По думите му - строителството щяло да продължи две години, а в него са ангажирани 300 души.

Министър Найденов каза, че фирмата доброволно е спряла строителството докато излезе решение на междуведомствената комисия, която трябва да направи проверка на законността, но и той потвърди, че по документи всичко е изрядно. Изтекли са абсолютно всички срокове за обжалване, издадени през годините, и ако се стигне до разстрогване на сделката това трябва да стане чрез решение на съда и това обжалване трябва да бъде подадено или от екоорганизациите или от Министерството на земеделието и храните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5862 |14.11.2012 Дупница: Най-красивият квартал на София . 1| 5121 |12.11.2012 Цял софийски квартал - незаконен . 6| 5636 |09.11.2012 Обраха и хипермаркет в квартал "Лагера" в столицата . 5| 5417 |13.10.2012 Удариха наркогрупа, действала в няколко столични квартала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads