Реклама / Ads
0| 3797 |24.02.2017 НОВИНИ

ЦИК отложи решението за машинното гласуване

.
Цветозар Томов
Комисията, която беше избрана, за да разговаря с представители на фирмата, подала офертата за доставка на машини за гласуване, поиска отсрочка от един ден. Някъде между оптимизма и песимизма съм за това, дали ще спазен законът. Това казаговорителят на Централната избирателна комисия.
 
Припомняме, че до края на деня ЦИК трябваше да реши дали кандидатът, който иска да осигури устройствата, отговаря на условията. Днес обсъждахме всички детайли по обществената поръчка и по отношение на възможностите на евентуалния изпълнител. Фирмата е свършила доста предварителна работа, но преценката за това дали тази работа е достатъчна, ще направи първо комисията и после ЦИК, заяви Томов пред БНТ.

Несъмнено има проблем, много е малко времето, за да се осъществи машинно гласуване, но това време трябва да бъде използвано за организационна работа, а не за нападки между институциите, добави той. Дали ще се провалим, или ще успеем, ще се разбере в деня на изборите, 26 март. Трябва да направим всичко възможно в тази невротична обстановка да гарантираме честност и прозрачност на изборите, подчерта говорителят на ЦИК.

В отговор на коментар на омбудсмана Мая Манолова, че обществената поръчка за машините за гласуване е трябвало да бъде разбита на лотове, Томов уточни, че това е било обсъждано, но по думите му по този начин сигурността на вота е поставена под въпрос. Имахме две опции, но която и да бяхме избрали, щяхме да бъдем подложени на критики, каза Томов.

По думите му няма как ЦИК да е обявила отрано обществена поръчка, без да знае дали ще има предсрочни избори и кога ще се проведат те. Имаме хубава поговорка: "Когато се обърне колата, пътища много", но наистина няма безболезнено решение в случая, заяви Цветозар Томов.

Личното ми усещане е, че казусът се раздуха прекалено. В тази кампания имаме нужда да гласуваме спокойно и да изберем работещо правителство. Хората няма да бъдат лишени от право на глас. Струва ми се дори, че рискът за манипулации при машинното гласуване е по-голям, а и това, че в чужбина няма да има машинно гласуване, може да даде основание за касиране на вота, каза още говорителят на ЦИК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3698 |24.02.2017 ЦИК решава за машинното гласуване . 2| 4727 |22.02.2017 Появи се оферта за машинното гласуване в последния момент . 1| 3740 |22.02.2017 Днес става ясно за машинното гласуване . 7| 5967 |19.02.2017 Политик против политолог: ”За” и „против” машинното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads