Реклама / Ads
4| 4284 |09.02.2016 НОВИНИ

Н. Цонев: Наборната служба е абсурд

.
Николай Цонев
Въвеждането на наборна служба е почти невъзможно, но може да бъде въведена доброволна. България е член на НАТО, ние имаме професионална армия от 2007 г. и това, че армията се унищожава и не се развива не значи, че трябва да има съпътстващи структури покрай нея, които да я подпомагат, смята бившият военен министър Николай Цонев.
 
Създаването на национална гвардия по подобие на САЩ, първо, би било скъпо и, второ, би дублирало функциите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, коментира пред БНР Цонев .

Предложението на патриотите трябва да се разгледа в контекста на приближаващите избори, смята Цонев. Защото, каза той, винаги, когато наближават избори, се появяват изключително много патриоти, обикновено тяхната възраст е над 70-години, и започват да отнемат функции от държавното управление с цел да добият популярност и да се продадат по-добре на бъдещите политически проекти.

Говорителят на Български войнски съюз „Васил Левски" Владимир Русев посочи, че светът е в състояние на перманентна война и част от решението е самоорганизация на населението в народно опълчение в помощ на военните структури.

Ясно е, че няма достатъчно нито армия, нито има възможност за връщането на армията в този ѝ вид, в който тя съществуваше - могъща, несъкрушима, обичаща родината. Голяма част от българите са прокудени по света, тоест остава тези, които сме тук, да се самоорганизираме, коментира той.

Казармата, каквато беше в България, е едно бреме, което губи година, две или три от живота на човека, смята писателят Донко Найденов. Той обаче е на мнение, че все пак трябва да има някакъв начин, чрез който човек да е подготвен за евентуална защита при военно положение.

Виждате какво става по света - войните не са толкова рядко, колкото бихме искали да бъдат. Затова човек трябва да е по някакъв начин подготвен за евентуална защита от тях, каза той.

Владимир Русев каза, че стотици млади хора, дори ученички, се обръщат към Български войнски съюз всеки ден с желание да преминат военно обучение и начална военна подготовка. В момента организацията изгражда мрежа от спортни клубове, в която да тренират доброволците.

Има достатъчно кадри от силите за специални операции, от армията, от МВР, които на доброволен принцип сами провеждат тренировките на гражданите, които са се записали при нас като доброволци. Идеята е при възникване на кризисна ситуация да не изпадаме в ситуацията, в която, след като се обърне каруцата, тръгваме да търсим камъка, който я е обърнал, а да сме готови, обясни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5797 |26.01.2016 Шефката на правителствената пресслужба: Идват писма със заплахи! . 42| 14935 |29.12.2015 Скандал! Шефът на ДАТО управлява най-секретната служба без Указ на президента . 8| 4519 |06.11.2015 М. Андреев: България няма военно разузнаване, а цивилна информационна служба . 0| 4281 |24.09.2015 Служба без разследващи функции нищи кметската далавера в Червен бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads