Реклама / Ads
3| 15417 |13.03.2010 НОВИНИ

Цунами бушувало в Черно море

.
Учени от БАН участваха в работна среща в Балчик, посветена на опасността от цунами в Черно море и сценариите за действие по време на кризисна ситуация.
 
Наблюдаваните промени в нивото на водата през последните години се е случвало и преди, смятат ст.н.с. Бойко Рангелов от Геофизичния институт при Българската академия на науките и проф.Гаро Мардиросян. Те посочиха исторически факти, подкрепящи тезата за свързаността на североизточното крайбрежие с цунами, съобщи сайтът "Балчик инфо". Сред тях са свидетелството на хрониста Страбон за потопяването на Бизоне /Каварна/ през ІІІ век, разрушаването на храма на Кибела в Балчик след земетръс и последвала приливна вълна през 543 година. Трусът край древния Одесос /Варна/ през август 815г. и пагубното земетресение на 31 март 1901 година с разрушителни вълни, които са го съпътствали са също пример за активността на района. Бойко Рангелов отдели специално внимание на динамиката на морето, документирана в Балчик на 7 май 2007 година, която той определя категорично като цунами.
Учените представиха идеите на проекта СХЕМА на Европейския съюз, разработван съвместно с Франция, Турция, Италия, Португалия, Мароко и България, който изследват теоретичните модули на цунамито. Историческите данни и геоложката активност на региона е повод европейските учени да изберат Балчик като място, където да бъде насочено вниманието към изследвания на приливните вълни. По думите на Рангелов освен в района на Балчик, в Черно море данни за цунами има около Кримското крайбрежие и Кавказкия бряг.
Нашата идея е науката да бъде в полза на общините, споделиха представителите на БАН и обещаха в края на месец май да предоставят карти, които да бъдат полезни при кризисни ситуации, породени от земетресения. Научните работници са категорични, че бурното строителство край морето е неправилно и последните наводнения на туристически обекти от морските вълни са показателни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4638 |13.02.2010 Скандални заменки по родното Черноморие . 2| 5602 |05.09.2009 Магистрала "Черно море" след 2014 г. . 0| 4632 |19.08.2009 18 трупа изплуваха по Южното Черноморие този сезон . 1| 11261 |20.06.2009 Руският Д' Артанян се засели на нашето Черноморие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads