Реклама / Ads
17| 7656 |18.05.2015 НОВИНИ

Д-р Цв. Гълъбова пред Фрог: Много политици и бизнесмени са жалки без парите и властта

.
Д-р Цветеслава Гълъбова
Олигофренията не е заболяване, а състояние. В буквален превод означава малко ум. Това обясни пред Фрог нюз директорът на психиатричната болница „Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова, по повод обидната реплика на Кирил Домусчиев към репортер.
 

Олигофренията е старото наименование на умствена изостаналост. Преди в международният класификатор на болестите, в деветото издание, се наричаше олигофрения. А сега, в десетото издание, по което работим в момента, се нарича умствена изостаналост. Тя има три степени-лека, средна и тежка. Характеризира се с изоставане на умственото развитие, което обуславя различни по степен поведенчески прояви и затруднения в общуването, в ежедневното функциониране и т. н., допълни директорът.

На въпрос дали у нас вече има заболяване олигархия, тя обясни: Та не само съществува, но и набира все повече сили. В началните етапи беше първенющината. И сега понеже се лустросаха малко, вече станаха олигарси. Изглеждат доста по-подредени и прилично облечени. Понаучиха се на някои неща. Но когато им дойдат в повече някои външни въздействия от химически произход, нещата лъсват. Защото падат задръжките. Ако си говорим сериозно, един мъж над 40 години като Домусчиев, на тази позиция би трябвало да има много богат поведенчески арсенал от средства за справяне с всякакви ситуации. В случая не става дума дори за кризисна ситуация, допълни психиатърката.

Възмутена тя продължи: По случайност гледах-един човек е отишъл да си върши работата и му задава въпрос. Недопустимо е собственик на футболен клуб да демонстрира подобно поведение. Смятам, че има някаква причина, свързана с външно въздействие, която е приета вътрешно. Недопустимо е! Възпитанието изисква да има много сериозно лично извинение към човека. Не само чрез медиите. Трябва това лично извинение да бъде съпроводено с една сума, която да бъде част от извинението, за да не се стига до съдебни дела. Домусчиев плаче за съдебно дело. Не защото той ще разбере от някакви си 5000 лв., а защото трябва да се научи, че има ред и този ред е въведен от Народното събрание.

Хора като него живеят в паралелна реалност, в която редът се определя от тях. И трудно приемат идеята, че някой друг е определели правилата, по които живеем. Смятам, че засегнатото момче трябва да заведе съдебно дело, за да разбере този господин и всичко като него, че не трябва да се държат по този изключително арогантен и просташки начин, категорична е тя.

По думите на Гълъбова, човешкото поведение се мотивира от две големи групи фактори. Едните са вътрешни, а другите са външните стимули. При тежката психична болест поведението се определя изцяло от вътрешни стимули- шизофренията, например. Докато при психично здравият човек има баланс между средовите въздействия и вътрешните стимули. Понякога той се ръководи от вътрешните стимули, но със сигурност средовите въздействия имат огромно влияние върху поведението на психично здравия човек. След като политици и бизнесмени живеят в паралелна реалност, средовете въздействия за тях са различни от тези за обикновения човек. Тогава и реакцията им е различна. Друг е въпросът, че много често при тези хора липсват стабилни вътрешни устои и истинско познание за това какви са без пари и влияние.

Много често разчитат на външните проявления на значимостта и затова се държат по този начин. Над 90% от нашите политици, мастити бизнесмени и т. н. са жалки, ако ги оставите без парите и властта им. Те са посредствени, семпли интелектуално и с ограничени личностни възможности за справяне с всякакви ситуации. Когато се случи нещо такова, като на стадиона и ето-нещата лъснаха. Не мога да си представя, че един преуспял английски бизнесмен, който зад гърба си има родова история, може да нарече един английски репортер олигофрен. Имам много богата фантазия, но в случая не мога да си го представя, обясни директорът на психиатричната болница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4832 |18.05.2015 Буруджиева за Фрог: Бизнесът да каже харесва ли си шефа! . 2| 4218 |17.05.2015 ЧЕЗ подкрепя „Климатична купа за европейски предприятия” . 24| 4996 |16.05.2015 Кунева предлага Соломон Паси за кмет на София . 6| 6311 |15.05.2015 Д-р Атанасов за Фрог: Геноцид са лимитите в болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads