Реклама / Ads
53| 5524 |17.11.2013 НОВИНИ

Цв. Йовчев: Кризата ще се разреши от само себе си

.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Тази криза ще се разреши от само себе си, въпросът е колко време ще продължи тя – година, две, три, и каква цена ще бъде платена. МВР стана гарант за сигурност в много аспекти в страната.
 

Това коментира министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в предаването „Всяка неделя” по Нова телевизия.

Никой не ми пази гърба и не ме интересува дали утре ще съм министър. Аз зная какво трябва да правя и изпълнявам плана ден след ден. Не ме притеснява, че ми искат оставката и не ме харесват, добави той. Мисля, че вътрешният министър трябва да е спокоен. Ако той започне да излъчва нервност, това ще повлияе на всички. Аз съм предсказуем. Стремя се да не се подам на емоцията. Това е много важно, защото в едни такива времена, където са нажежени страстите, не трябва да ни води емоцията.

Йовчев определи като нормална практика фактът, че Волен Сидеров му иска оставка.

Имаше опити за погром над парламента, но сигнали за палеж не сме получавали. Ако бяха влезнали вътре, щяха да трошат, хора нямаше. Ако те влезнат в парламента, това би означавало, че е редно да си подадем оставката и да ходим към предсрочни избори. Ние смятаме, че предсрочни избори няма да решат сегашната ситуация, коментира Йовчев.

„Имаше толкова много полиция, защото трябваше. Няма да допуснем да станат погроми. Всички видяхме, че имаше опити за погром на парламента. Имаше организирани движения, атака над полицаите. Знаем една част от хората и те са същите лица, които септември месец се опитаха да свалят огражденията пред парламента", обясни МВР шефът.

До каква степен функционира системата за сигурност, Йовчев отговори, че да се организират и финансират протести не е незаконно. Но да се предизвиква насилие и нарушаване на обществения ред е сериозно нарушение и затова се хвърлят изцяло усилията на МВР там.

Когато МВР събере достатъчно данни за някакво нарушение, ги внася в прокуратурата. Това е установеният ред. Започнем ли да разнасяме разни папки по студията, подриваме сериозно доверието в институциите.

Вътрешният министър, който скоро се върна от посещение в Израел съобщи, че МОСАД, както и самата държава Израел, ще ни помогне за бежанците и за изграждането на система за кризи. Страната ни има агентура и механизъм за отсяване, но няма 100% гаранция, допълни той.

„Ще направим всичко възможно да спрем на границата да не влизат бежанци", каза още министърът.

„Има джихадисти които е установено от Европа, че са в Сирия и е ще се завърнат обратно", добави той.

По думите на Йовчев в страната в момента има над 10 000 нелегални имигранти, а част от тях – около 1000 души не са търсили никога убежище и би трябвало да бъдат изведени от страната. Има около 8000 които са заявили, че търсят закрила. Около 3000 от тях няма да получат тази закрила, защото нямат основание да я искат, обясни още министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6207 |12.11.2013 М. Радева: Изпуснала съм много, но явно кризата продължава . 16| 6100 |09.11.2013 Йовчев: Оперативната работа в МВР куца . 24| 5090 |08.11.2013 Йовчев: Не знам дали Бисеров е напуснал България . 5| 4896 |06.11.2013 Йовчев: 3500 нелегални са задържани този месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads