Реклама / Ads
12| 4787 |04.06.2010 НОВИНИ

Цв. Маркова: Властта за Костов минава през ДКСИ

.
Цвета Маркова
"Държавната комисия по сигурността на информацията е подложена на натиск от кръгове, които искат да постигнат контрол върху информацията, която се концентрира там.", каза в пред НТВ председателят на ДКСИ Цвета Маркова.
 

Според Маркова вероятно има очаквания за възможности комисията да се намесва в оперативната работа на МВР и ДАНС, да казва кой да бъде разработван и кой не. По думите й Иван Костов е атакувал лично самата Маркова, защото иска да има негов човек в комисията.

На заседанието докладът на ДКСИ е бил приет с мнозинство. "Против" са гласували единствено представителите на Синята коалиция. "Очаквам ерозия на защитата на квалифицираната информация. Комисията ДКСИ е неавторитетна и слаба комисия, този неин състав е негоден и не си върши работата", каза още вчера Иван Костов след закритото заседание.

"Опровергавам това твърдение", заяви тази сутрин Маркова. "Нека дойдат и да видят как работим в момента в сградата, строена някога за банка, след това била държавно ведомство.", каза още Маркова.

Тя подчерта, че секретни не са 4-те стени на една стая, а контролът за достъп и това, което се съдържа в папките. Според нея подобно непознаване на методиката, приета пред 2003 г., издава аматьорски подход, а имало и опит за двоен стандарт за оценяване на мерките за сигурност. "Тези становища са готвени от някакви експерти, давам си сметки, че човек не може да разбира от всичко, но от половин година се развяват из държавата и се твърди, че ако ние не изпълним някакви много специални мерки и не направим еди-какви си промени, които ще оскъпят проекта с 10 пъти, сградата няма да отговаря на изискванията на НАТО", посочи Маркова.

Тя коментира, че НАТО в България сме ние и заявихме, че няма да дадем 10 пъти повече пари, защото на някой му е на сърце да ги получи, каза тя. "Това е изнудване, шантажиране. В продължение на 2 години ни беше обяснявано, че трябва да изнудваме всяко седващо правителство, да отидем и да тропнем на бюрото на Дянков да поискаме тези 10 милиона. Но членовете на цялата работна група - 15 души, след които има инженери и други специалисти, са на друго мнение. Сградата отговаря на изискванията за сигурност", потвърди Цвета Маркова.

"Комисията представлява доста съществен властови ресурс", посочи тя. "Тази позиция е апетитна - не само мойта позиция - ние сме колективен орган и не мога да разпоредя на моите четирима колеги как да гласуват. Ресурс е цялата информация, която концентрира при нас, всички жалби за даване и отнемане от ДАНС се обжалват при нас. Ние сме атакувани буквално от първия ден, в който сме създадени", каза в заключение Цвета Маркова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4972 |03.06.2010 К. Парамов: Проектът „Първанов” минава през оставката на Станишев . 9| 4773 |20.05.2010 Костов срещу агентите в парламента . 15| 5124 |19.05.2010 И. Костов: Цветанов да разбива контрабандата на цигари . 29| 4707 |13.05.2010 Ив. Костов: Премиерът да не потъва в пухена възглавница на нечуваемост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads