Реклама / Ads
34| 5824 |06.10.2009 НОВИНИ

И Цветанов би Първанов по рейтинг

.
Цветан Цветанов и Георги Първанов Източник: Вяра Йовева
Бойко Борисов и Цветан Цветанов са новите любимци на народа. Премиерът е получил 75,4% одобрение, а вътрешният министър 40,2%. Това сочат резултатите от социологическо изследване проведено от Агенция „Скан” през периода 24 – 27 септември. Изненадващо от години насам на трета позиция остава президентът Георги Първанов,
 
следван от Яне Янев, Иван Костов, Цецка Цачева, Мартин Димитров, Волен Сидеров. Едва 10% от анкетираните одобряват предишния премиер Сергей Станишев, ниско е доверието и към предшественика му Симеон Сакскобурготски – 6,1% и 0,6% за Ахмед Доган.

Оценката за първите три месеца от управлението на ГЕРБ е положителна. Естествено най-силна е подкрепата за Бойко Борисов, а след него в първата шестица се нареждат Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Йорданка Фандъкова, Божидар Димитров, Маргарита Попава. Ной-слаба е оценката за министрите Нонка Караджова и Александър Цветков, но авторите на проучването отчитат, че те са и най-малко разпознаваеми в обществото.

Изключително високият рейтинг натоварва с големи очаквания, респективно и с отговорности новото правителство. При това тази висока оценка се провокира от изключително широк социален слой - възраст, професионален и образователен статус, финансово положение, партийни предпочитания, отчитат от „Скан”.

20 дни преди старта на частичните кметски избори в София, столичани дават твърдата си подкрепа за човека на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Настоящият министър на образованието е един от най-разпознаваемите от избирателите политици на ГЕРБ, който се ползва с висока обществена подкрепа. Тя печели доверието със своята дипломатичност , последователност, а заедно с натрупаният опит в общината си осигурява значителни шансове да е първата жена кмет на града. Сравнително високият процент на въздържали се от отговор (27,2%) се обяснява с наличието но много време до реалното провеждане на изборите. Това именно е причината към днешна дата да не може да се твърди, че Фандъкова ще спечели още на първия тур изборите , които предстоят. Освен това кандидатурата на Кадиев към момента се ползва с двойно по-голяма подкрепа от тази на партията , която го е издигнала - БСП. За сравнение през 2005 година отново на частичните избори в София на първия тур при по-ниска избирателна активност (33%) от регистрираната чрез настоящето изследване, кандидатурата на Татяна Дончева получи едва 23,2% от вота на столичани .Това показва, че изходната позиция на Кадиев в сравнение с Дончева е по-добра сега. Но от гледна точка на борбата му с Фандъкова нещата стоят точно на противоположния полюс към момента на изследването. Ако се игтнорира дела на не определилите се съотношението между подкрепящите Фандъкова и подкрепящите Кадиев е 4:1 в полза на дамата.

Изследването констатира още един интересен социален факт. Наблюдава се колкото и на пръв поглед да изглежда несъвместимо „преливане на доверие” към двете ключови фигури на политическия живот от симпатизантите на партийните опоненти. Така например 33% от симпатизантите на БСП в София одобряват действията на Б. Борисов. Обратното също е в сила. 29,6% от избирателите на ГЕРБ в София имат доверие на Първанов.

Разширяването на партийната поддръжка в тези трудни за страната времена е благоприятно за двете ключови фигури с оглед тежестта на проблемите и предизвикателствата , които стоят пред тях, твърдят социолозите. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5230 |23.09.2009 Гражданска лига на България в акция срещу Първанов . 44| 6043 |22.09.2009 Човек на Първанов оглави ЮНЕСКО . 4| 4951 |22.09.2009 Цветан Цветанов: По-зависими сме от всякога . 22| 5088 |19.09.2009 Цветанов: Румяна Желева е един достоен бъдещ еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads