Реклама / Ads
2| 4509 |16.06.2010 НОВИНИ

Цветанов vs. Танов - втори рунд

.
„Правят се насрещни проверки на митничари, към които са заприходени бандероли, с които са прилагани схеми за източване на държавния бюджет.”, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след изслушването на заседание на парламентарната вътрешна комисия.
 

Той беше изслушан във връзка със състоянието на контрабандата у нас, възможните схеми, мерките, които са предприети от правителството, количествата иззети акцизен алкохол и контрабандни цигари.

С това вътрешният министър даде нов тон на войната между митниците в лицето на шефа им Ваньо Танов, и МВР. По доклада за контрабандата и дейността на митниците, който е представен на премиера има образувано досъдебно производство. То е към „определени български граждани”, каза Цветанов и не пожела да каже подробности. В доклада са посочени определени схеми за ощетяване на държавния бюджет с неплащане на акцизи и с осъществяване на контрабанда през територията на страната, по които има образувани досъдебни производства.

По думите на министъра - тези схеми не могат да се реализират без участие на държавни служители. В доклада са посочени възможните схеми, възможните цифри за ощетяване на бюджета и мерките, които се предприемат.
„В акцизите, специално митничарите са тези, които носят бандеролите и попълват протоколите по използваните и бракуваните бандероли”, каза Цветанов. По думите му – правят се насрещни проверки кои са тези митничари, към които са заприходени номера от бандеролите. Когато приключат съответните проверки, се надявам, че ще има и обвинения към определени служители”, каза Цветанов.

На въпрос има ли конкретни заподозрени митничари, министърът каза: „Винаги има конкретни заподозрени, но не мога да ги коментирам”.

Ощетяването на държавния бюджет от тези схеми е в „сериозен размер”. В момента по някои досъдебни производства се правят насрещни проверки и в Турция, където е видно, че една от фирмите, които са представили като закупено количество съответните артикули за България, не функционира от 6 месеца и не е на адреса, обявен на фактурата от 25. 05. 2010 г.

„Трябва да имаме комплексен подход и недейте да смятате, че контрабандата е само това, което влиза от границата. Ние говорим за голямо ощетяване на бюджета и от неплащане на акциз. Това са бутилки алкохол с неплатен акциз, които се продават в търговската мрежа. Това е комплексна работа, която трябва да бъде свършена от МВР, Митниците и НАП”, каза Цветанов. „Предприетите мерки в последните 2 месеца дават добри резултати и ще продължим по същия начин, т.е. с полицейски операции, свързани с неутрализирането и документирането на престъпната дейност, ощетяваща бюджета с неплащането на акцизи, контрабандни стоки и всичко, свързано с цигари без бандерол или изтекъл бандерол”, каза Цветанов.

За мен е важно, че имаше един конструктивен диалог, каза министърът във връзка с изслушването си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4694 |16.06.2010 Цв. Цветанов: Хората са прави да се самозащитават . 9| 5004 |14.06.2010 Цв. Цветанов: Трябват много пари, но няма . 3| 4958 |10.06.2010 Цветанов: Нямам противоречия с Дянков . 17| 4998 |09.06.2010 Корнелия Нинова: Цветанов е страхливец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads