Реклама / Ads
47| 5620 |17.05.2011 НОВИНИ

Цветелина Бориславова купи нова банка

.
Цветелина Бориславова
Бориславова се връща в банкерството и взема дяловете, които досега бяха собственост на ирландската Алайд Айриш Бенк. Тя придоби 49,9% в трезора, собственост на закъсалата банка.
 

Цветелина Бориславова пак купи банка, пише вестник Труд. Нейният фонд “Клевър синерджис” вече е собственик на мажоритарния дял в Българо-американската кредитна банка. Сделката е финализирана и БНБ е информирана за това. Бориславова придоби 49,9% в трезора, който бе собственост на закъсалата Алайд Айриш Бенк. В резултат на кризата ирландската група беше почти национализирана и разпродава активи.

Бившата шефка на СИБанк се пребори в конкуренция с фонд, управляван от бившия министър в два кабинета Николай Василев. Цветелина Бориславова се връща в банкерството. В понеделник беше финализирана сделката за продажба на 49,99% от капитала на Българо-американската кредитна банка (БАКБ). Избраният купувач е инвестиционният фонд “Клевър синерджис”, чиито акционери са Бориславова и фондацията й Credo Bonum. Това гласи официално съобщение, разпространено от фонда. Цена за сделката не бе посочена.

Бориславова взема дяловете, които досега бяха собственост на ирландската Алайд Айриш Бенк. Банковата група беше почти изцяло национализирана по време на ирландската банкова криза и през август миналата година обяви, че разпродава активите си в чужбина. “Информирани сме, чакаме внасянето на документите”, коментираха от БНБ. Според експерти текущата пазарна оценка на дела на ирландците в БАКБ е 53,5 млн. лв. През 2008 г. те платиха за 49,9% от капитала 216 млн. евро. Другият голям инвеститор в банката е “Грамърси Имърджинг маркетс” с 31%.

Интерес към участието на Алайд Айриш Бенк в капитала на БАКБ проявяваха и фонд “Експат кепитъл” с управител бившият министър в правителствата “Сакскобургготски” и “Станишев” Николай Василев
, както и Централна кооперативна банка (ЦКБ). “Експат кепитъл” дори подаде обвързваща оферта за покупка на ирландския дял. В началото на декември м. г. Бориславова продаде дела си от 16% в СИБанк на мажоритарния й собственик, белгийската група KBC. От сделката тя получи малко над 141 млн. лева. Банкерката напусна и поста си на председател на надзорния съвет на СИБанк.

Бориславова присъства в класацията на в. “Пари” за най-богатите българи. Според нея към 1 декември 2010 г. тя е управлявала активи за 219,8 млн. лева. Към 31 декември 2010 г. БАКБ има активи на стойност 375,9 милиона евро. В началото на 2011 г. “Клевър синерджис” е с внесен капитал над 72 млн. лева и активи на стойност 500 милиона. лева. Фондът инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите.

Намерението на новия инвеститор в БАКБ е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти, се казва в официалното съобщение. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7994 |29.04.2011 Наказват Бербатов за реклама на банка . 9| 5421 |13.04.2011 Губим по лев на всеки 100 в банка . 5| 5208 |24.03.2011 Цв. Цветанов: Имало е и втори мъж в банката . 14| 6192 |17.03.2011 Световната Банка смъмри България, оставила хората без лекар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads