Реклама / Ads
0| 2309 |19.04.2024 НОВИНИ

Цветелина Пенкова пред форум на Политико: Трябва да създадем нов индустриален план на Европа

.
Евродепутатът Цветелина Пенкова
„Трябва да създадем нов индустриален план на Европа, който да бъде подкрепен от фонд за бъдещи инвестиции. Необходима е свързаност на мрежите за пренос на енергия в целия ЕС – този проект може да започне от България и е вече изготвен. Усилията ни трябва да се насочат в посока неговата реализация, той е добър не само за България, но и за цяла Европа. Ядрената енергия е много важен стратегически фактор за баланса на енергийните системи.“
 

Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова на големия дискусионен форум на Политико „Минало и бъдеще- индустриалната политика на Европа“.  

 

Той се проведе в Брюксел на най-високо ниво, с участието на бившия италиански премиер и социалист Енрико Лета, който представи специалния доклад за бъдещето на общия пазар, който изготви по искане на Европейската комисия. Пенкова разви в изказването си приоритетите, по които работи и ще продължи да работи за развитието на индустрията и енергетиката.

 

„Трябва да се фокусираме върху стратегическата автономност на ЕС, необходими са ни партньори, но ние трябва да положим усилия да използваме и развием собствени технологии и суровини, да създаваме продукт на наша територия и да използваме нашите специалисти. България има сериозни залежи на цветни метали и сега имаме възможност да развием производства с висока добавена стойност. Моите усилия през изминалия мандат бяха в посока реиндустриализация, независимост и енергийна сигурност. Продължавам да изтъквам стратегическите предимства на България, защото само, ако са ясни възможностите на всяка държава членка, можем да гарантираме икономически растеж за целия съюз“, отбеляза Пенкова пред аудиторията.

 

Евродепутатът изтъкна, че целите на прехода към по-чиста енергия и реиндустриализация трябва да бъдат тясно свързани с практични индустриални политики: „Необходимо е да преразгледаме условията и не само държавната помощ да е разрешена като източник за финансиране на проектите, защото в този случай само големите и богати държави могат да внедрят иновации в производствата си.“

 

Пенкова акцентира, че трябва да да се осигурят евтини енергийни източници и Европа да увеличи индустриалното си производство, защото в момента е зависима от Съединените щати и Китай. „Трябва да се осигури балансиран енергиен микс във всички държави членки и да се предостави свобода те да изберат най- подходящите технологии за техния енергиен модел“, изтъкна тя.

 

„Необходими са инвестиции в иновации и научни изследвания. Трябва да се запази ролята на научно-изследователските институти и да се изгради по- добра връзка между университетите и индустрията“, открои стратегически приоритет за страните в целия Съюз Цветелина Пенкова.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2381 |19.04.2024 Кардиолог: По-ниските температури означават по-голям риск от коронарни, мозъчни и други заболявания . 2| 2605 |19.04.2024 "Само дано не умра, размазан между ламарини". Четири години без журналиста Милен Цветков . 6| 2265 |19.04.2024 Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година . 0| 2323 |19.04.2024 Първи жертви на коклюш у нас, починали са две бебета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads