Реклама / Ads
6| 4992 |22.07.2010 НОВИНИ

Цветкова: Стратегическата концепция на НАТО е и наша

.
Източник: i.dir.bg
Най-важно в момента е да осъзнаем, че ние сме страна-член на НАТО. Това е нашата стратегическа концепция, заяви заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, съобщи БГНЕС.
 

“Концепцията, която ние ще напишем, в която ние ще участваме и затова трябва да бъдем много активни и да я разбираме“, каза тя.

Цветкова отбеляза, че е време България да има самочувствието, че гради своята сигурност наравно с останалите страни от Алианса и “да спрем да говорим за партньорство, защото точната терминология е съюзници“.

“Партньори са всички останали, които участват в някакви програми. Ние бяхме партньори до 2004 г., сега сме партньори и съюзници“, подчерта заместник-министъра.

Тя подчерта, че нещата, които правим за момента, са насочени към създаването на една стратегическа концепция, която ще отчете всички промени в света или поне ще има амбицията за това.

Заместник-министър Цветкова припомни, че днес започва последното от изслушванията на 16-те групи, които работят върху Стратегическия преглед на отбраната. Тя изрази надежда, че в края на август или началото на септември вече ще имаме яснота как ще изглеждат нашите сили.

“Наблягаме на това, че на нас са ни необходими способности, оперативна съвместимост, която да се базира на ресурсна осигуреност. Нещо, което досега не се е правило и затова реформата в нашата армия продължава повече от 20 години. Ние имаме желанието да започнем началото на края на реформата. С осъществяването на това, което ще се случи след завършване на Прегледа на Въоръжени сили ще можем да кажем, че имаме Въоръжени сили, които се основават на реалните способности на армията, за да можем да бъдем един активен член Атлантическия алианс“, завърши заместник-министър Цветкова.

От своя страна посланик Любомир Иванов, директор на Дирекция ООН и глобални въпроси в МВнР и бивш постоянен представител на страната ни в НАТО /2004-2009/, отбеляза, че основното предизвикателство пред НАТО е свързано с т.нар. “мека сила“.

По думите му тази сфера е непривична за НАТО, но не можем да я заобиколим. Трябва да се намерят източниците, откъдето да се почерпи тази сила. Става въпрос откъде можем да генерираме такава сила и с кого трябва да си партнираме, за да привлечем такава сила. На този проблем стратегическата концепция на НАТО трябва да намери отговор“, подчерта той.

Посланик Иванов очерта като основни проблеми, които стоят пред алианса, колективната отбрана; неконвенционалните заплахи; политиката на отворени врати; повишаването на ефективността; енергийната и киберсигурност; ПРО; разширяване на военните способности; отношенията с Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5205 |22.07.2010 Лазар Груев: В една лодка сме, затова трябва да си партнираме . 0| 4907 |22.07.2010 Темида подгони организатора на черната екскурзия в Охрид . 17| 17701 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7668 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads