Реклама / Ads
45| 8490 |06.07.2010 НОВИНИ

Турска фондация връща имена от Османската империя, „Атака” сигнализира ДАНС и Брюксел

.
Факсимиле от анкетата
8000 турци от България ще отговарят на 50 въпроса в анонимна анкета, инициирана от изселническата организация „Бултюрк”, базирана в Истанбул. Сънародниците ни от осемте града - Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Смолян, трябва да отговорят категорично дали искат да се възстановят старите турски имена на градове и местности в България?
 

Например, вместо Джебел да се върне името Игри дере, Кошу кавак, а не Крумовград, Осман пазар, а не Омуртаг, Ески джумая вместо Търговище и т.н.. Освен това нашенци ще обясняват дали желаят да бъдат унищожени християнските имена на турците в гражданските регистри, както и дали в България да има частни телевизия, радио и преса на турски език?

Пред „24 часа" Рафет Мурат, координатор на "Бултюрк" в Истанбул, е обяснил, че в неделя се е състояло събиране на ръководството на организацията, въпросите били уточнени и част от тях разпратени по интернет. "За всеки от 8-те града ще пътуват хора оттук, които ще проведат анкетата", обяснил още Мурат, допълвайки, че като получат и обобщят отговорите, ще решат как да ги използват.

Анкетираните ще отговарят и на въпрос дали България се е отказала от асимилаторската си политика, дали е възможно да третира турците като втора ръка хора, или как биха искали да бъде погребан мюсюлманин с християнски имена.

Друг кръг от въпроси е свързан с това дали турците у нас имат достъп до други партии, освен до ДПС, трябва ли турският език да стане задължителен и дали желаят назначаването на мюфтиите в България да става с одобрението на Истанбул.

В скандалното допитване фигурира и въпросът кой от българските държавници е допринесъл най-много за етническия мир? А възможните отговори са: Александър Стамболийски, Тодор Живков и Георги Димитров. На въпроса пък коя е прародината на българите са дадени Андите, Скандинавия, Алтайските планини или други.

Като председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС лично ще внеса сигнал срещу тази провокация към националната сигурност на България. Агенцията трябва да проучи и изясни целите и намеренията на тази организация, както и какво смята да прави на наша територия, за какво ще бъдат използвани резултатите от допитването, заяви пред Frognews.bg лидерът на „Атака”, депутатът Волен Сидеров.

Той е категоричен, че в случая става дума за много добре подготвена и финансирана операция от страна на турската държава срещу нас. Сидеров призовава всички политически партии да реагират срещу провокацията, като настоява ДПС да заеме открита позиция по случая, тъй като претендира да обгрижва хората с мюсюлманска вяра.

Лидерът на „Атака” изказа увереност, че българските медии също няма да останат пасивни, а да са водещи при разобличаването на тази провокация. Тя цели недопустима реставрация на топоними и наименования от времето на Османската империя, а България да се представи като недемократична страна, незачитаща религиозни и етнически права, смята Сидеров.

Управляващите от ГЕРБ и правителството също трябва да вземат отношение – това не е невинна игра или закачка, а част от целенасочена офанзива. Да не забравяме, че сегашното правителство на Турция е с изразена наклонност към ислямизация, което е опасно. Точно заради такива прояви „Атака” предупреждаваше и държи Турция да не бъде член на ЕС.

Ще отнесем проблема с тази анкета и до Брюксел, закани се лидерът на българските националисти. Той подозира, че именно държавата Турция стои зад неправителствената гражданска организация, която организира анкетата и даже я финансира. Сидеров припомни, че властта в южната ни съседка финансира редица тенденциозни, псевдо научни изследвания, които целят като краен резултат да получат определени заключения. Например, че българите са от турски произход, а по нашите земи открай време живее население с мюсюлмански и турски корени. Да не забравяме провокацията с Батак, изследването тогава също бе финансирано от Турция, припомни депутатът.

Скандалната фондация "Бултюрк" е създадена е през 2003 година. Според информацията в интернет нейн лидер е професорът по ортопедия в частната болница "Чапа" Хаяти Дурмаз. За него се знае, че е изселник от Шуменско, но не говори български.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5773 |28.06.2010 Лучано: Връща се времето на СИК и ВИС . 0| 5347 |21.06.2010 СГС отхвърли искане на Брендо за връщане на обвинителения акт в прокуратурата . 1| 5708 |07.06.2010 3005 българки носят футболни имена . 1| 5048 |06.06.2010 Митниците връщат надвзет акциз за колите ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads