Реклама / Ads
7| 5775 |11.02.2014 НОВИНИ

Турската граница втори ден блокирана

.
Източник: Булфото
Втори ден продължава блокадата на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" за тежкотоварни автомобили. Очаква се по-късно днес към недоволните дребни превозвачи от българска страна да се присъединят и представители на големите фирми от бранша, които искат бързо разрешаване на спора за разрешителните.
 

Опашката от тирове на пункта "Лесово" е между 7 и 8 километра, пропускат се леките автомобили и автобусите, съобщи БНР.

През нощта напрежението ескалира. Опит за пробив на блокадата на границата ни с Турция е бил извършен около 3 часа.

Десетина камиона са се опитали да преминат транзит, но са били спрени от протестиращите им колеги. Има и пострадали. Хората са застанали на пътя на камионите, но те буквално са ги прегазили. Участник споделя, че се е озовал под ремаркето и по чудо е оцелял. Заради баталните сцени се е наложила намесата на полицията. Хората са били прегледани и са си извадили медицински.

Най-скандалното е било, че камионите не са се подчинили на полицейско разпореждане да спрат. Патрулна кола, която ги е преследвала във вътрешността на страната, е била изблъскана встрани от пътя.

Един от протестиращите е отишъл да попита шофьорите на седемте камиона защо се държат така и в отговор е бил пребит. Според разказа на хората от блокадата до инцидента се е стигнало след разпореждане от собственика на фирмата, който се бил напил в заведение преди Капитан Андреево.

"Или тръгвате, или си отивате", каза почерпеният транспортен бос. Впоследствие той отрекъл да е издавал такава заповед.

Част от водачите също били употребили алкохол и в момента са задържани. Превозвачите са категорични, че остават единни въпреки провокациите. Камионите са на пещерската фирма "Доан-69", чийто собственик е Сунай Караасан. Справка в интернет показва, че предмет на дейност на фирмата му е "внос на тежковозни коне от Австрия, Германия и Франция. Елитни жребци за разплод. Възпроизводство, продажба и селекция на коне".

Освен български и турски коли, от двете страни на границата чакат ТИР-ове от Полша, Иран, Македония и Украйна. Блокадата продължава и днес. Според информация от днешния печат, министерството на транспорта вече е отправило писмо до турските власти с искане за изместване на преговорите на по-ранна от първоначално обявената дата 21 февруари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5897 |10.02.2014 Тирове блокираха турската граница . 44| 5649 |05.02.2014 Социолог: Плевнелиев си прави устата за втори мандат . 0| 5080 |25.01.2014 Срив в системата блокира турската граница . 6| 5663 |08.01.2014 5 млн. даваме за плет по българо-турската граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads