Реклама / Ads
45| 7199 |22.03.2024 НОВИНИ

"Турски поток" - огромна корупционна схема в полза на Путин и срещу Украйна. Висш държавен служител е готов да свидетелства

.
Строежът на продължението на "Турски поток" през България е огромна корупционна схема, която е реализирана от българското правителство под натиска на Русия, коментираха разследващи журналисти от различни медии. "Турски поток" е построен с 3 милиарда лв. от българския бюджет и обслужва геополитическите интереси на Русия да се заобиколи транзита на газ през Украйна, което косвено спомага за военното нападение през 2022 г. Висш държавен служител пък има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на газопровода.
 

Това става ясно от пресконференция на тема "Разкритията около „Турски поток“ - геополитика, корупция, власт", която се състоя днес в БТА. Сред участниците бяха Ивайло Станчев "Капитал", анализаторът Илиян Василев, Лора Георгиева и Николай Стайков - "Антикорупционен фонд", заместник-председателят на "БОЕЦ" Любомир Венков и Николай Марченко от сайта "Бивол", Атанас Чобанов от Bird.bg. Онлайн се включиха и представители на BG Elves, от които наскоро изтече изчезналата пътна карта между България и "Газпром", по която беше построен "Турски поток".







Николай Стайков от "Антикорупционния фонд" припомни, че българските служби още през 2019 г. са знаели за опитите на зам.-председателя на руския парламент Александър Бабаков да привлече към схемата висш български държавен служител, предаде "Дневник".


От BG Elves, които са проникнали в мейлите на Евгений Зобнин, съветник на Бабаков, разкриха, че в кореспонденцията му са открили Пътната карта за строежа на "Турски поток" през страната. Петко Петков и друг негов колега от "Елфите", който запазва анонимност, разказаха, че от InformNapalm са се свързали с тях докато са разследвали сръбската част от проекта и предлагат да работят по българската. От целия обем разкрита информация се вижда как българската страна изпълнява стриктно руските желания. Хакерът с аватар "Освобождение за сигурност", който е разбил паролите на мейлите, разказа, че в писмо още през 2016 г. излиза, че "българите са готови да построят за своя сметка да построят нужния газопровод". Това е по времето на второто правителство на Бойко Борисов.


Журналистът Ивайло Станчев от "Капитал" обърна внимание, че строежът на "Балкански поток" - официалното име на проекта, е в нарушение на българското законодателство и конкретно на закона за обществените поръчки. Близо 2000 души, работници от Русия и Беларус са строили газопровода без работни визи. Станчев акцентира върху мейлите на Зобнин до Бабаков, които разкриват колко е важно да се обърне общественото мнение в България, като се акцентира върху сигурността на тръбния газ и доставките, които ще носят приходи на страната.







Според Атанас Чобанов от Bird.bg ДАНС още през 2017 г. се изготвила секретна справка до предидента и премиера (тогава съответно Румен Радев и Бойко Борисов), в която пише, че целта на "Турски поток" е да заобиколи Украйна до 2022 г. и че за България няма да постъпва газ от тръбопровода.

 

Любомир Венков от БОЕЦ припомни, че охраната на строежа е била осигурявана от частната армия "Вагнер". Той заяви, че висш държавен служител има готовност да свидетелства за нарушенията при изграждането на "Турски поток" на българска територия и за оказван натиск върху него по този проект, ако бъде създадена парламентарна комисия, която да събира доказателства по случая.


"Къде е националният интерес, когато "Булгартрансгаз" транзитира руски газ, вместо да доставя на българските потребители", попита водещият на пресконференцията Илиян Василев.

 

Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия, открои няколко големи лъжи, които управляващите от ГЕРБ лансират пред обществото във връзка с проекта, пише още "Дневник". Една от тя е твърдението, че Бойко Борисов и България са спрели проекта "Южен поток" - първият вариант на Русия да заобиколи Украйна при транзита на газ. "Това е лъжа. Той е спрян заради окупацията на Крим и разпада на отношенията между италианската "Ени" и "Газпром", обясни Василев и посочи, че "се много малки" за да можем да спрем подобен проект.

 

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се гордее с този проект, Василев обяви и че особено голям проблем по случая е асиметричната зависимост, при която България има около 1 млрд. лв. пропуснати ползи от отказан договор и дадените пари за строителството, които се превръщат в дълг. В същото време властите твърдят, че проектът гарантира доставката на руски газ на ниски цени, макар България да не черпи от транзита.





"По данни към 21 март, през "Турски поток" се пренасят същите количества газ като транзита през Украйна и ако този транзит през 2024 г. спре, ние ще останем единствените, които се свързват Ердоган, Радев, Вучич, Орбан. Това е оста на руското влияние, това е геополитика. Ако Борисов се гордее с това, постигнато е", подчерта Василев. 

 

По "Турски поток" не тече и една молекула газ към България. Като полза имаме единствено транзитни такси, според експертите - скромни по размер. Дори и да не бяха спорни обаче, остава моралният въпрос - помогна ли България на Путин да заобиколи Украйна, а след това да я нападне зверски. Само преди седмици в Одеса руски въздушен удар уби 12 души. Сред тях бяха съпругата и бебето на украински българин. Украинските българи са една от най-големите малцинствени групи в Украйна. Дори и да не бяха - естествено е да знаеш кой е агресорът в тази война. И е естествено да помагаш на Украйна по всеки възможен начин.

 

Хиляди са жертвите на Путин и Русия в Украйна от началото на пълномащабната война досега. Фактът, че правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ помогна на Путин, като построи в рекордно кратки срокове "Турски поток", стои със страшна сила. Документите как се случи това, все още не са публични, остават тайна.

 

През 2022 година и ФрогНюз хвърли светлина върху документите около "Турски поток". Договорът за газопровода, с който управлението на Борисов подписа присъдата на милиони украинци – вижте тук. А как Руски поток на Борисов и Путин ни зароби - четете тук.





Извън икономическата призма, моралният казус тук е много по-тежък. Путин заобиколи Украйна, минавайки през България. И то през тръба, която ние му построихме и платихме. Въпросната тръба стана факт след подписването на пътната карта - най-търсения документ в държавата, който изчезна след управлението на ГЕРБ. Именно този документ публикуваха от BG Elves. Пътната карта - вижте тук.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2460 |22.03.2024 Facebook търси внимание от поколението Z. Помните ли какво е Poke? Скоро пак ще ползваме функцията . 5| 4792 |22.03.2024 Андрей Янкулов, АКФ: Има четирима свидетели, видели Сарафов в "Осемте джуджета" . 0| 2307 |22.03.2024 5500 км от републиканската пътна мрежа се нуждаят от основен ремонт . 17| 6920 |22.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: НАТО не е само отбрана и армия, НАТО е защита на достойнството на свободните хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads