Реклама / Ads
24| 4200 |05.12.2023 НОВИНИ

Твърдения за напрежение по върховете на властта в Украйна. Какво се случва?

.
Зеленски и Залужний
Кремъл се възползва от слуховете за съперничество между Зеленски и шефа на армията Залужний. В пропагандата обаче има частица истина.
 

Повече от 21 месеца след като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна, настроението в Киев става мрачно - напрежението между президента Володимир Зеленски и неговия висш генерал Валерий Залужний се разпространи открито.


Миналогодишните успехи, когато Украйна първо отслаби руските атаки срещу столицата си, а след това си върна части от територията, се превърнаха в патова ситуация по стотици километри фронтова линия, тъй като окопалите се украински и руски войници водят кървави битки за напредък и отстъпление, измервани в метри, пише "Politico" в свой анализ. 


Това доведе до политически борби в Киев, тъй като официалните лица търсят начини да надделеят над Русия по време на дългата война, в която Москва има повече хора, повече оръжия и по-голяма икономика. Настроението в Киев допълнително се влошава от последните колебания в чуждестранната подкрепа за продължаване на военната помощ.


Украинските политици отчаяно се нуждаят от план какво да правят по-нататък.


Те казват, че основната идея на военните изглежда е да призоват много повече украинци и да притиснат съюзниците на Киев за повече артилерийски боеприпаси. Междувременно гражданските служители искат от военните да представят подходящ план за войната, като намекват, че военните нямат такъв.


"Всичко, което чуваме досега от военните, е: "Дайте ни повече хора и милиони артилерийски снаряди. Това е нереалистично", казва запознат с въпроса, който говори при условие на анонимност.


Но военни служители заявиха пред "Politico", че съществува план.


"Мислите ли, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и командващият Европейското командване на САЩ Кристофър Каволи биха дошли да се срещнат със Залужний, ако той нямаше план?" - попита един от тях.


Русия, усещайки пукнатините в ръководството на Украйна, разпространява слухове за политическо съперничество между Залужний и Зеленски, като същевременно подчертава, че съюзниците на Украйна се уморяват от борбата.


"Ясно е, че изразходването на средства в украинската парична яма става все по-трудно за тях", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в понеделник. "Що се отнася до нас, специалната военна операция ще продължи, нашата икономика се е приспособила към условията на специалната военна операция и осигурява необходимото ниво за продължаването ѝ".

 

Бойните действия в Киев предизвикват обществена тревога.

 

"Разбирам защо Русия иска да раздели военно-политическото ръководство на "военно" и "политическо" и да ги накара да се борят помежду си", казва Алина Михайлова, офицер от украинската армия и член на градския съвет на Киев, в публикация във Facebook. "Това е единственият начин врагът да нанесе решително поражение на Украйна. Но аз не разбирам и отказвам да разбера защо им даваме това, което искат".

 

Напрежение по върховете


Публично украинските официални лица настояват, че няма конфликт между Зеленски и Залужний, като председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук дори твърди, че всичко това е руска пропаганда.


Но най-добрата пропаганда, както се казва, обикновено има зрънце истина, пише "Politico".


Миналия месец напрежението по върховете на украинското ръководство прекипя.


Едно есе на Залужний за "Икономист" предложи малко студен реализъм в контраст с оптимизма, който прозира в официалните съобщения на Киев. Той даде да се разбере, че Русия далеч не е победена, и предупреди: "Позиционната война е продължителна война, която носи огромни рискове за въоръжените сили на Украйна и за нейната държава".


Близки до Зеленски казват, че написаното го е накарало да се помъчи да увери партньорите си, че войната не е задънена улица и че все още си струва да се помага на Украйна. Сега президентът иска от армията си да измисли стратегия, която да продължи притока на помощи.

 

"Бих искал хората да разберат целия план за действие, накъде вървим и какви са предизвикателствата", каза Зеленски пред репортери в Киев.


Киев продължава да настоява пред съюзниците си за повече боеприпаси, дори ако ЕС не изпълни обещанието си да изпрати един милион снаряда до март.


Зеленски обмисля да подпише законопроект, който лежи на бюрото му от юни и който ще намали възрастта за военна повинност от 27 на 25 години. Промяната ще позволи да бъдат мобилизирани повече хора и ще позволи ротацията на войниците, някои от които служат вече две години без прекъсване.


"Всичко, което е необходимо за нашата държава, за нашите бригади, тези конкретни резултати трябва да бъдат прецизно изчислени. Това включва и въпросите за мобилизацията", заяви президентът през уикенда.


Наблюдатели обаче смятат, че военните може би имат право.


"Повече артилерия и хора вече звучи като план. Тази война е толкова динамична, че плановете за месеци напред звучат нереалистично", казва Антон Павлушко, анализатор в проекта InformNapalm OSINT, който разследва руската инвазия в Украйна.


Вкус на изборната политика


Но всяка дневна светлина между президента и неговия висш командир предизвиква политическа атака.


Въпреки че Залужний не е изразявал публично политически амбиции, високото му ниво на обществена подкрепа го прави единствения реален конкурент на Зеленски, ако той някога реши да се кандидатира за президентския пост.


През март в Украйна трябваше да се проведат президентски избори, но те бяха отложени, тъй като конституцията на страната забранява провеждането на избори по време на военно положение.


Зеленски предупреждава своите генерали да се съсредоточат върху войната.


"Различни политически сили тласкат военните към политиката", каза той пред в. "Сън".


Той също така призова конкурентните политици да се пазят от този въпрос. "Безотговорно е да се разпространяват идеи за избори по време на война", заяви видимо ядосан Зеленски.


Засега призивите му не дават резултат.


Опозиционната партия "Европейска солидарност", ръководена от бившия президент Петро Порошенко, използва предполагаемото пререкание на Зеленски със Залужний, за да подкопае политическата подкрепа за лидера на страната.


Миналия месец депутатът от "Европейска солидарност" Володимир Ариев заяви, че министърът на отбраната Рустем Умеров възнамерява да уволни Залужний, но след това бързо се оттегли, като заяви: "Надявам се, че ще има ясно послание, че никой няма да уволнява Залужний и че всички тези игри ще приключат".


Мариана Безухла, заместник-ръководител на комисията по отбрана в украинския парламент, открито призовава за уволнението на Залужний, като се оплаква, че той не е представил подробна визия за войната за следващата година.


Давид Арахамия, високопоставен член на партията на Зеленски "Слуга на народа", също публично критикува украинските военни. "Искаме от военните да ни дадат някаква визия".


Планът за промяна на хода на войната ще подкрепи и чуждестранната подкрепа за Украйна, която показва признаци на отслабване.


Републиканската партия на САЩ се противопоставя на призива на президента Джо Байдън за спешно финансиране на Украйна в размер на 61,4 млрд. долара.


"Искам да бъда ясна: без действия от страна на Конгреса до края на годината ще изчерпим ресурсите за закупуване на повече оръжия и оборудване за Украйна и за предоставяне на оборудване от военните запаси на САЩ", написа в понеделник до Конгреса ръководителят на бюджетния отдел на Белия дом Шаланда Йънг и добави "Ако икономиката на Украйна се срине, те няма да могат да продължат да воюват, точка".


Това не е единственият проблем.


Унгарският министър-председател Виктор Орбан блокира финансовата помощ на ЕС за Украйна, а към него се присъедини и новият словашки премиер Роберт Фицо, който прекрати оръжейните доставки на страната си за Украйна. В Нидерландия Герт Вилдерс и неговата популистка националистическа Партия на свободата (PVV) заеха първо място на изборите миналия месец; те също искат да прекратят военната помощ за Украйна.

 

Реализиране на план


Въпреки това Зеленски и военното ръководство се опитват да изпратят положително послание.

 

Те изтъкват, че макар лятната контраофанзива да е била разочароваща, Украйна е успяла да изтласка черноморския флот на Русия от западната част на морето и да възобнови доставките на зърно от украинските пристанища. Военните също така отбелязаха драматични успехи при поразяването на цели в Русия, включително дръзките атаки миналата седмица срещу ключова железопътна връзка с Китай.


Ключови чуждестранни съюзници настояват, че няма да изоставят Украйна въпреки трудните времена.


"Ще продължим с тази подкрепа, докато е необходимо", заяви германският канцлер Олаф Шолц в реч пред парламента. "Тази подкрепа е от екзистенциално значение.".


"Украйна има огромно значение за Америка и за целия свят", заяви миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Остин.


Но опасността от обрат към по-лошо остава.


"Войните се развиват поетапно", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю през уикенда.


"Трябва да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена", добави той. "Трябва да сме подготвени и за лоши новини".


Тежката ситуация изисква украинските политици да формират единен фронт, за да продължат да се борят, предупреждава Михайлова в публикацията си в социалните мрежи.


"Няма да спечелите нищо, а милиони украинци завинаги ще загубят домовете си, свободата и живота си. В най-добрия случай ще отидете в чужбина и ще пишете мемоари, а в историята ще влезете като предатели и нищожества, които са пропилели уникален исторически шанс да унищожат Руската империя", каза тя.

 

"Основата на нашата победа не са ракетите с далечен обсег и непознатите технологии. Основата е единството на правителството, народа и армията."


Публикация на Вероника Мелкозерова в "Politico". Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3850 |05.12.2023 Делян Добрев: ГЕРБ и ДПС внасяме законопроект дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г. . 3| 3774 |05.12.2023 Съдът спря процедурата по смяна на директора на "Пирогов" . 2| 3699 |05.12.2023 Никола Минчев към ГЕРБ: Случаят "Пирогов" може да бъде разрешен с диалог, а не с конфронтация . 14| 5015 |05.12.2023 “Не, няма да приключваме”. Хр. Иванов посочи кога ще видим краен резултат от сглобката. Борисов се включи в ефир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads