Реклама / Ads
6| 4387 |23.01.2016 НОВИНИ

И учителите по география се вдигнаха на бунт

.
Архив
Учители излязоха на протест пред Министерство на образованието. Там са се събрали освен преподаватели по география и професионални географи. Тяхното искане е увеличаване на часовете по география и поднасянето на материята да е по-достъпно за учениците.
 

Протестиращите очакват да бъдат приети от министъра на образованието, въпреки че днес не е работен ден. Те искат да му предоставят подписка от над 4000 подписа в подкрепа на техните искания.

 

Ученици са намразили географията заради сложно поднесения материал. Това твърдят преподаватели. Нина Георгева е учител по география и преподава на петокласници в бургаско училище.

 

„Една майка преди 2 седмици ми каза: „Моят син намрази географията в 5-ти клас". Страшно много ме заболя", каза пред bTV учителят по география Нина Георгиева.

 

Преди няколко години учебният материал от учебниците за 8-и клас е преместен в учебниците за 5-ти клас.

 

„Аз се съмнявам, че възрастен човек би се затруднил, ако трябва да намери географски координати, примерно на Рио де Жанейро, а какво остава за деца в 5-ти клас, но това нещо е част от държавните образователни изисквания", допълни Нина Георгиева.

 

Сложните понятия объркват малките ученици, дори да са отличници.

„Материалът така е поднесен, че тези научни факти трябва да се намери подход да се дообяснят, въпреки че има атлас, въпреки че има контурни карти - се налага подкрепа на възрастен", казва Албена Димитрова, майка на петокласник.

 

Учителите се оплакват, че часовете също са намалени, а от Министерство на образованието опровергаха.

Бърза справка в документите показва, че часовете по география за последните 35 години са намалени наполовина. Сравнение между стария и новия учебник по география направи един пенсиониран вече учител.

„Един студент по география сега, ако е достатъчно разтропан, може да си вземе половината изпити с този учебник за 5-ти клас”, смята Иван Митев, пенсиониран учител по география.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4074 |22.01.2016 Повдигнаха обвинения на биячите в 17-то СОУ . 1| 4407 |03.01.2016 Ще има нови правила за работата на учителите по ски . 1| 4274 |10.12.2015 Библиотекарите се вдигнаха на протест заради ниските заплати . 3| 3957 |27.10.2015 Увеличават заплатите на учителите със 70 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads