Реклама / Ads
2| 5961 |28.03.2014 НОВИНИ

Удължават метрото до "Хладилника"

.
Очаква се на 1 април да започне строителството на метрото до „Хладилника“. Това съобщи вчера инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на столичния „Метрополитен“. По думите му ден преди това ще бъде спряно движението на трамвай 10 по бул. „Черни връх” и ще бъде заменен с автобус. Новата отсечка ще е с дължина 1,3 км и така метрото ще стигне до ул. „Сребърна“.
 

Стойността на обекта е близо 42 млн. лв., като средствата се осигуряват от бюджета на Столична община. Братоев поясни, че срокът за изпълнение е 22 месеца. Според прогнозите на „Метрополитен“ дневно станцията се очаква да се използва от близо 25 хил. пътници.

Разширенията на първия метродиаметър към „Младост-4” и летище София се очаква да бъдат пуснати за движение на 25 април 2015 г.

„В момента изграждането върви по график и няма притеснения, обясни още експертът. Предвижда се днес за започне търгът за строител на третия лъч от подземната железница. Той включва изграждането на отсечката от Малък градски театър „Зад канала“, през Орлов мост, НДК, бул. „България” до „Красно село”. Дължината му е 7,5 км със 7 станции. „Това е най-трудният, но и най-необходим участък, защото в центъра има най-много пътници на метрото“, посочи Братоев. „Трудности при реализацията ще има много, защото теренът е изключително тежък, коментира още експертът.

Очаква се търгът за избор на изпълнител да приключи до края на годината като критерият ще е най-ниска цена.

„Дори и да се определя по комплексна оценка, в 95% от случаите печели ниската стойност“, поясни Братоев. Според него причината за това е сериозната конкуренция, което е положително, защото показва, че фирмите имат нужния капацитет. Той беше категоричен, че до дъмпинг не се стига и че ниските стойности не оказват влияние на качеството.

Обектът е разделен на четири позиции и се предвижда всяка да бъде изпълнявана от различен строител. Средствата за обекта се отпускат от ОП „Транспорт“ 2014-2020 и са около 200 млн. евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7065 |25.02.2014 Депутат без билетче свален от метрото . 7| 6002 |02.01.2014 Метрото напредва към летището . 0| 5044 |29.12.2013 Метрото без почивка в Новогодишната нощ . 9| 5141 |19.12.2013 Метрото смаза бизнеса с маршрутки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads