Реклама / Ads
1| 2706 |27.02.2024 НОВИНИ

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец. Проф. Хинков: Драмата с лекарствата е преувеличена

.
Здравният министър проф. Христо Хинков Източник: БГНЕС
"Липсите и драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена", заяви здравният министър проф. Христо Хинков на брифинг в Министерството на здравеопазването по темата с инсулиновите лекарства.
 

"Министерството на здравеопазването системно, регулярно и много задълбочено следи проблемите и процесите на българския фармацевтичен пазар", допълни зам.-министърът проф. Илко Гетов.

 

Според него всяко решение на Здравното министерство е на базата на данни, доказателства и проверки.





"Всеки месец, през втората половина на месеца се извършва тематична проверка с Изпълнителната агенция по лекарствата и регионалните здравни инспекции на място по региони и в аптеки за това какво има и какво няма, къде и какво липсва. В колаборация сме със Здравната каса по отношение на това дали потребностите на здравноосигурените лица в България са задоволени от съответните лекарства, като нашата цел е това да се случва на 100 процента", посочи още проф. Гетов.

 

По отношение на липсата на инсулин той уточни, че от началото на годината за месец януари има 3 сигнала от Стара Загора и Плевен. За февруари са само два - от Перник и от село Ягодово, Пловдивска област.





"За този месец са извършени 357 проверки на аптеки в различни региони на страната във всички 28 области", поясни заместник-здравният министър.

 

Удължават забраната за износ на инсулин. Тя ще важи и през месец март, отбелязват от здравното ведомство.

 

Оттам твърдят, че са осигурени количества от инсулина, който се намира най-трудно в аптеките за следващите 3 месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2555 |27.02.2024 Руският Червен кръст се подиграва и малтретира украински пленници . 4| 2348 |27.02.2024 Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на руския дисидент Олег Орлов . 18| 11029 |27.02.2024 Ген. Съби Събев за ФрогНюз: Макрон направи политическо послание към Москва, че коалиция на желаещите може да подпомогне Украйна . 7| 28351 |27.02.2024 Адв. Величков за ФрогНюз: Част от прокуратурата се държи като прикриватура? Йордан Петров да излезе на светло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads