Реклама / Ads
12| 5253 |26.01.2024 НОВИНИ

Украйна: "Списъците" за разбилия се Ил-76 са руска пропаганда, Кремъл отказва международно разследване

.
Андрий Юсов Източник: ukrinform.ua
"Списъците", публикувани от руската пропаганда, са информационнo-психологическа дейност на врага". Това заяви Андрий Юсов, представител на отбранителното разузнаване на Украйна.
 

"Необходима е международна комисия, която да установи причината за катастрофата на руския транспортен самолет Ил-76, но в момента Москва отхвърля този вариант", заяви говорителят на украинското военно разузнаване (ВРУ) Андрий Юсов, цитиран от "Киев Индипендънт".

 

Той отбеляза, че в списъка са включени някои хора, които вече са били разменени, както и някои неизвестни имена. Така нареченият "списък" съдържа няколко имена, за които руснаците изобщо не са потвърдили, че са под тяхно попечителство, пише украинският "Канал 24".





Русия твърди, че военният самолет, който се разби в руската Белгородска област на 24 януари, е бил унищожен от украинските сили и че е превозвал 65 украински военнопленници.

 

Международни и украински наблюдатели посочиха редица противоречия и несъответствия във версията на Русия, а Киев поиска международно разследване.

 

"Що се отнася до конкретните причини за катастрофата на самолета, искането за създаване на международна комисия е логично и обосновано", заяви Юсов.

Такова разследване би могло да изследва останките на самолета и да открие черната му кутия, отбеляза той.

 

"В момента, както чуваме, Русия отхвърля възможността за създаване на такава комисия", добави той. 

 

Говорителят напомни, че до този момент Москва не е предоставила ясни доказателства, които да потвърдят нейната версия за събитията.

 

Той повтори предишното си изявление, че за този ден е била планирана размяна на пленници, но в крайна сметка не се е състояла. Юсов също така разкри, че размяната е трябвало да бъде 50-ото подобно събитие и едно от най-големите в цялата пълномащабна война.





По-рано агенцията за военно разузнаване заяви, че Русия не е отправила предупреждения относно сигурността на въздушното пространство преди полета на самолета Ил-76.

 

Русият законодател Андрей Картополов твърди, че Украйна е получила 15-минутно предупреждение преди полета, но не предоставя никакво доказателства за думите си.

 

В Киев са категорични, че не е имало подобно уведомление. 

 

Омбудсманът на Украйна Дмитро Любинец заяви пред "Радио Свобода", че се е обърнал към Международния комитет на Червения кръст, за да разбере дали Русия е информирала организацията за предполагаемия превоз на военнопленници.

 

"Искам да получа официален отговор от Червения кръст, че Руската федерация е обявила, че ще транспортира украински военнопленници по един или друг начин на този ден", каза Любинец.

 

"На 99% съм убеден, че те не са информирали никого, защото никога не правят това, както нарушават и други норми на Женевската конвенция".





След призива на Русия Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание, за да разгледа катастрофата на Ил-76, но не успя да даде становище по събитията, тъй като не разполага с достатъчно информация. 

 

"Организацията на обединените нации не е в състояние да провери тези съобщения или обстоятелствата на катастрофата", заяви заместник-генералният секретар на ООН Розмари ДиКарло. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5420 |26.01.2024 Главен комисар Живко Коцев: Няма условия за притеснения! Мигрантският натиск на границата с Турция е минимален . 1| 7028 |26.01.2024 Няма риск за новите влакове на БДЖ, ето кога приключват процедурите . 1| 4595 |26.01.2024 ЕК: България и Румъния имат постижение за Шенген, няма да коментираме идеята за Балкански Шенген . 11| 14834 |26.01.2024 Превенция на дезинформацията: По кои теми ще искат да ни заблуждават през 2024 г.?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads