Реклама / Ads
0| 2349 |08.05.2024 НОВИНИ

Украйна е засегната от "масирана" атака срещу енергийната мрежа

.
Източник: Архив
Русия е предприела "масирана" ракетна атака рано сутринта срещу енергийни съоръжения в Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски. Въздушните атаки са били насочени предимно към градовете Киев и Лвов.
 

При нападението са били използвани над 50 ракети и 20 дрона, заяви Зеленски в публикация в X, известен преди като Twitter. Това е последната от поредицата руски атаки срещу енергийната мрежа на Украйна, която Москва настоява, че е легитимна военна цел.

 

Ударите бяха насочени към седем региона в страната и бяха извършени на големия национален празник, посветен на разгрома на нацистка Германия през Втората световна война.

 

В социалните медии Зеленски направи паралел между германското нахлуване в Съветския съюз и руското нахлуване в Украйна, като нарече режима на руския президент Владимир Путин "московски нацисти".

 

Министерството на отбраната на Русия заяви, че атаките ѝ са в отговор на украински удари по техни енергийни съоръжения. Докато през последните седмици Украйна атакува няколко руски петролни съоръжения, Русия бомбардира украинските електроцентрали още от началото на зимата през 2022 г.

 

Последната руска кампания, насочена към енергийната мрежа на Украйна, започна през март. Вълните от атаки принудиха властите в Украйна да наложат подвижни прекъсвания на електрозахранването в няколко региона, информира Би Би Си.

 

Във вторник Путин положи клетва за петия си мандат като президент и заяви, че Русия ще излезе от "трудния ключов период" още по-силна. Президентът Зеленски обвини Русия, че "демонстрира, че нацизмът възкръсва с всяко ново престъпление".

 

Миналият месец беше разрушена електроцентрала край Киев, която осигуряваше електричество за три региона.

 

Във вторник вечерта украинските сили атакуваха склад за съхранение на петрол близо до окупирания от Русия град Луганск в Източна Украйна. Назначени от Русия служители в района заявиха, че петима работници са пострадали.

 

Междувременно гранични служители в Полша съобщиха, че са задържали дезертьор от руската армия, докато е преминавал в страната от Беларус. Властите заявиха, че 41-годишният мъж ще бъде изправен пред по-нататъшни действия през следващите дни. Полското радио съобщи, че той е бил облечен в цивилни дрехи и не е бил въоръжен при задържането.

 

Телевизията добави, че при ареста е носил руски военни документи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10116 |08.05.2024 Опит за сплашване на Запада! Какво се знае за тактическите ядрени учения на Русия? . 0| 2549 |08.05.2024 "По време на Втората световна война двата тоталитарни режима извършиха множество престъпления срещу Украйна" . 3| 2430 |08.05.2024 Фон дер Лайен: Европа трябва да попречи на Китай да наводни пазара на ЕС с масово субсидирани електромобили . 2| 5374 |08.05.2024 Агенция "Митници" и НАП влизат в "Лукойл". Какво се случва в рафинерията?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads