Реклама / Ads
9| 3926 |27.08.2023 НОВИНИ

Украинската ПВО отблъсква руска въздушна атака в покрайнините на Киев

.
Украинската ПВО отблъсква руска въздушна атака в покрайнините на Киев Източник: БГНЕС
Украинската противовъздушна отбрана отблъсква руска въздушна атака в покрайнините на Киев, започнала рано тази сутрин, предаде Ройтерс, като се позова на военната администрация на столицата на Украйна.
 

Източник е свидетелствал пред агенцията, че чул звук от взривове, предава БТА.

 

В цяла Украйна в 5,00 тази сутрин  бе обявена въздушна тревога. 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски почете паметта на тримата украински военни летци, които загинаха при сблъсък в небето над Житомирска област, в Деня на украинската авиация, предаде ДПА.


Трагедията е от петък, но бе оповестена от украинските медии вчера. Трима украински военни летци загубиха живота си при сблъсък между два учебни самолета Л-39.

 

"Моите съболезнования за роднините и близките, за всички, които познаваха тези млади мъже", заяви Зеленски в традиционното си видеообръщение към нацията.

 

Сред жертвите е известният пилот на изтребител Андрий Плишчиков. По думите на Зеленски той е имал съществен принос за украинската въздушна отбрана при отблъскването на руските атаки.

 

Президентът на Украйна обяви, че ще има обстойно разследване на инцидента.

 

Репутацията на украинските военни летци е от изключителна важност за Киев, отбелязва ДПА. От месеци Украйна настоява пред западните си съюзници да бъде въоръжена с американски изтребители Ф-16, за да може да се справи с руското нашествие.

 

Няколко държави вече обещаха на Киев да обучат украински пилоти в управлението на Ф-16 и да доставят такива бойни самолети на украинските военновъздушни сили.

 

По време на видеообръщението си Зеленски насочи вниманието към настоящите бойни действия.

 

Той благодари на украинските войници за тяхната всеотдайност в различните сектори на фронтовата линия, като подчерта битките в околностите на Бахмут и в близост до село Роботино в южната част на страната. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3844 |26.08.2023 Две жертви след руски обстрел на село в украинската Харковска област . 6| 4009 |26.08.2023 Украински дрон е поразил руска военна база, разположена дълбоко в анексирания Кримски полуостров . 19| 4073 |25.08.2023 Генерал №1 на САЩ: Украинската контраофанзива има успехи, но тече кърваво, бавно и продължително . 6| 2562 |23.08.2023 Украинският вицепремиер: При руска атака с дронове срещу град Измаил са унищожени 13 000 тона зърно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads