Реклама / Ads
5| 5882 |02.11.2010 НОВИНИ

Уличиха Филчев в погазване на Конституцията

.
Бившият главен прокурор Никола Филчев е действал в нарушение на Конституцията като е закрил отдела по надзора към Върховната административна прокуратура.
 

Това мнение изрази членът на комисията по етика към Висшия съдебен съвет Цони Цонев. Според Цонев прокуратурата не трябва да бъде схващана като юрисконсулт на държавата. По думите му вина има и прокуратурата, която през годините е занемарила т.нар. общ надзор.

„През последните години контролните органи са засипали прокуратурата с резултати от свои проверки с една необявена цел – да се прехвърли топката в полето на прокуратурата. В прокуратурата се предаваха данни, които не само нямаха недвусмислени данни за закононарушения, а просто се изпращаха събрани разнородни данни и се очакваше от прокуратурата да провери и да открие дали има някакви закононарушения. Образуваха се предварителни производства, водеха се едни дълги разследвания по време, на които изтичаше и времето за абсолютната погасителна давност за административно-наказателната отговорност и виновните лица оставаха ненаказани“, коментира Цонев.

„Бившият главен прокурор Иван Татарчев смяташе, че този надзор е остатък от комунизма и не трябва да съществува в новото време. При Никола Филчев нещата приеха по-радикално решение – той закри отдела по надзора към Върховната административна прокуратура и по този начин дейността на прокуратурата в тази връзка беше прекратена в разрез и нарушение с Конституцията, която изрично предвижда, че прокуратурата осъществява такъв надзор. Прокуратурата при Филчев абдикира от едно от своите основни конституционни задължения. Новият главен прокурор възстанови този надзор и аз се надявам, че в резултат и на този проект на прокурорския надзор в дейността на контролните органи ще укрепне“, бе мнението на представителя на ВСС.

Според Цони Цонев днес са нужни две неща – специализация на прокурори, които да работят в тази материя, която е сложна – прокурорът се налага да се рови в различни и специфични закони и подзаконови актове, за да направи правилна преценка дали един подаден сигнал от едни или друг контролен орган съдържа достатъчно данни за образуване на предварителна проверка.

“Нужна е жива връзка на прокуратурата и контролните органи- в Португалия определени прокурори са назначени в съответните контролни органи и участват в проверките на тези органи като насочват самия контролен орган в проверката към събирането на такива данни, които да позволяват да се изпълнят клаузите на Наказателния кодекс. Възнамерявам да предложа на главния прокурор да се проучи този опит в Португалия, ние имаме близки правни системи и мисля, че могат да се намерят неща, които да се вземат и използват в бъдещата работа на прокуратурата в България”, посочи Цонев.

В същия дух се изказа вчера и главния прокурор Борис Велчев при посещението си в Добрич. “Прокуратурата се превърна в някакъв универсален контролен орган, който трябва да реши всички проблеми на обществото”, коментира той. Изказването му бе по повод резултатите от изследването на Съвета на Европа, според което България е на едно от челните места по брой на прокурорите спрямо числеността на населението.

„Ние ще се противопоставим на тази нагласа не за друго, а защото тя не дисциплинира останалите контролни органи в страната“, заяви Велчев. Според него прокуратурата не може да поеме тяхната отговорност, защото просто няма физически сили за това.

Велчев поясни, че през миналата година в системата на прокуратурата са извършени 360 000 проверки – една извънпроцесуална дейност, която не е конституционна функция на прокуратурата. „Извършили сме ги, защото сме преценили, че, ако не го направим ние, няма кой да го направи. Но това не дисциплинира останалите контролни органи в страната“, бе мнението на главния прокурор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7232 |22.10.2010 Нанка Колева: Гоце пази убиеца Филчев . 5| 4913 |10.05.2010 ВСС съгласен с Янев, иска промени в Конституцията . 12| 5350 |04.05.2010 ДСБ скочиха срещу цените на лекарствата, СДС иска промяна в Конституцията . 7| 4995 |29.04.2010 Л. Груев: Новите съдилища са залегнали и в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads