Реклама / Ads
7| 4220 |01.03.2016 НОВИНИ

Умуват как да спрат комисията за Русия и Турция

.
Валентин Радев
Управляващите умуват как да спрат незапочналата все още работа на комисията, която трябва да намесват ли се Русия и Турция във вътрешната политика на България. Временното звено бе създадено за два месеца на 19 февруари с решение на парламента.
 
Преди дни обаче премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува депутатите, че тъкмо бил затоплил отношенията с двете държави, а сега има нови условия за прехвърчане на искри и им препоръча да преразгледат решението си.

В ГЕРБ обсъждат няколко варианта за изход от ситуацията, но ще изчакат 7 март, когато е срещата на ниво ЕС – Турция. Съображението им е да не изглежда, че реагират под натиск от Русия.
 
Миналия петък руското външно министерство критикува действията на България и оприличи създаването на комисията на "неомаккартизъм". Последва остра реакция от страна на българското Министерство на външните работи, чийто говорител заяви, че заявката на Москва само потвърждава опасенията за намеса във вътрешните работи на страната.
 
Най-вероятно е предметът на дейност на комисията – изслушване на представители на Министерството на външните работи, МВР и службите, да бъде прехвърлен към постоянните комисии на парламента, като тази по външна политика и за контрол на спецслужбите. Обсъжда се също и самата временна комисия да се събере следващата седмица и да излезе с предложение до Народното събрание за разпускането й.
 
Най-лесният и чист вариант е, без да се събира, комисията да изчака да изтече срокът й на дейност от два месеца и така отсамосебе си да се прекрати дейността й. До създаването на комисията се стигна по инициатива на ДПС, след като от турското посолство потвърдиха медийни публикации, че на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски е забранено да влизат в Турция. Пръв под проекторешението за създаването на временнната комисия се подписа председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4977 |20.02.2016 Европа призова Сирия и съюзниците й да спрат атаките срещу опозицията . 43| 4803 |12.02.2016 Борисов и Станишев умуват как да влезем в Шенген . 13| 4406 |08.02.2016 Кристалина Георгиева към Борисов: Ще продължа работа в Еврокомисията . 34| 9533 |29.01.2016 Райдовски "За!", Андреев "Против!" закриване на Комисията по досиетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads