Реклама / Ads
50| 5445 |09.05.2012 НОВИНИ

Управляващите не се отказаха от бонусите

.
Десет допълнителни заплати годишно може да получи държавен служител като бонус. Това предвиждат приетите окончателно текстове от промените в Закона за държавния служител, които депутатите гласуваха днес на второ четене, съобщи Дарик.
 

 

В него се дава възможност работодателят четири пъти в годината да може да раздаде до 80 на сто от 12 основни месечни заплати. Процентът на възнаграждението се определя по усмотрение на шефа, на база постигнатите резултати.
 

Управляващите разясниха, че допълнителното материално стимулиране не се изплаща задължително, а общите разходи за бонуси не трябва да надвишават 30 на сто от целия бюджет. За опозицията така раздаването на ДМС-та занапред всъщност ще е тест за лоялност към ГЕРБ. Отпада и класът прослужено време.

 

"Използват се аналогични числа, но това е само игра. 30 % остана само общият бюджет", каза Христо Бисеров от ДПС. По думите му разпоредителят с бюджетни кредити не може за годината да определи повече от 30 на сто общо раздадени допълнителни възнаграждения от своя бюджет. "Оказва се обаче, че на отделния държавен служител могат да му се дадат всъщност 80% от дванадесет заплати. Текстът говори за това, че тази оценка ще се прави четири пъти в годината, ще се създава впечатление, че четири пъти в годината може да му се даде по една заплата или по-точно 80 процента", каза Бисеров.

 

Заместник финансовият министър Владислав Горанов изтъкна, че основното достойнство на всички предложени изменения е в това, че сега в над 50 отделни закона се въвеждат различни форми на допълнителни плащания на служителите в администрацията, като по този начин се натоварва бизнесът чрез определянето на такси и други плащания към държавни учреждения с единствената цел да се създадат схеми за бонуси, чиито принципи и разпределението им не могат да се видят в нито един закон. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7167 |21.03.2012 Управляващите воюват със съдебната власт чрез скандали и заплахи . 116| 6445 |13.03.2012 СДС: Ще обвиним управляващите в национално предателство, ако подпишат за Белене . 41| 5942 |10.03.2012 Преекспонират темата с бонусите, отсече Московски . 11| 6670 |09.03.2012 Шеф на кабинет напусна заради бонусите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads