Реклама / Ads
5| 3848 |26.10.2023 НОВИНИ

В услуга на Кремъл: Словакия спира помощта за Украйна. Кабинетът - пълен с конспиратори и придворни на Москва

.
Словакия спира да предоставя оръжия за Украйна, обяви премиерът Роберт Фицо. Фицо, който официално встъпи в длъжност вчера, обяви, че Братислава няма да предостави военна помощ на Украйна, за което той настоя по време на предизборната си кампания. Фицо се обяви и против санкции срещу Русия. Все още няма отказ от предоставянето на хуманитарна помощ за Украйна.
 

"По-добре е да прекарате 10 години в преговори за мир, отколкото да прекарате 10 години в избиване един друг без никакви резултати“, обяви той, цитиран от международните агенции.


По време на предизборната кампания Фицо, който има репутация на ляв популист, се противопостави на военните доставки за Киев и на членството на Украйна в НАТО. След победата на неговата партия на изборите той повтори позицията си, като каза, че Словакия изпитва по-сериозни проблеми от Украйна.


От началото на руската инвазия Словакия активно снабдява Украйна с оръжия и се превърна във важна връзка в логистичната верига за доставка на западна помощ. Словакия предостави на Украйна гаубици Zuzana-2, хеликоптери Ми-17 и всичките 13 свои изтребителя МиГ-29. През април 2022 г. Словакия прехвърли системата за ПВО С-300 в Киев.


Според ЕС към 31 юли 2023 г. повече от 100 хиляди украински граждани са получили временна закрила в страната. Железопътната връзка между Украйна и ЕС през Словакия също е от голямо значение.

 

След победата си на изборите, 59-годишният Фицо обеща да "установи здрав патриотизъм“. Партията му влезе в коалиция с крайнодясната проруска партия SNS.


Вместо да избере дипломат за стратегическия пост на външен министър, Фицо избра един от лоялните си привърженици - вицепрезидента на Smer (Посока) Юрай Бланар, който съгласува всички свои изказвания с проруските позиции на лидера си. 


Още по-тревожни сигнали бяха изпратени с назначенията в областта на околната среда и културата. Тези министерства са поверени на две фигури от SNS, които допринасят за голямото количество дезинформация в Словакия.


Любител на лова, скептик към климата и известен хомофоб е избран за ролята на еколога. Кметът на малка община от 2500 жители Рудолф Хуляк успя да бъде избран в Националния съвет (парламента) на 30 септември, след като си създаде име с разпространение на лъжи във Facebook. В изказвания той каза, че мечките, които би искал да има право да стреля, са "биологично оръжие, изпратено от Брюксел“ за унищожаване на словашката провинция и че въглеродните емисии са "глобалистка измама за налагане на комунизма“. Този отявлен привърженик на напускането на Европейския съюз (ЕС) и НАТО също обеща, че ако някой ден стане министър, първото му действие ще бъде „да отиде в Москва, за да се извини на онези идиоти, които започнаха целия този конфликт.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3704 |26.10.2023 Министър Вътев увери: Всички помощи, които бяха обещани след протестите на животновъдите, вече са изплатени . 4| 4288 |26.10.2023 "Eлементът на изненада": Тел Авив удря тунелите на Хамас с нервнопаралитичен газ, за да спаси заложниците . 0| 3860 |26.10.2023 МВнР съветва българските граждани, намиращи се в северната част на ивицата Газа, да се придвижат на юг . 1| 3809 |26.10.2023 Нови правила за шофиране: Прагове за 7 наркотика ще определят дали си дрогиран зад волана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads