Реклама / Ads
5| 2377 |16.04.2024 НОВИНИ

Уволнения и рокади в много министерства, Йоловски се връща като зам.-министър

.
Кабинетът "Главчев" се променя
Служебният премиер Димитър Главчев назначи 9 нови заместник-министри, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет (МС). Сред тях е и бившият министър на електронното управление Александър Йоловски. Той ще бъде заместник на Валентин Мундров. В кабинета "Денков - Габриел" ролите бяха разменени, като Мундров заемаше поста, отреден сега на Йоловски.
 

В периода, когато Йоловски беше начело на министерството с дейността на ведомството бе свързан един от най-проблемните казуси по време на управлението на кабинета "Денков - Габриел". Първият тур на местните избори през октомври бе проведен с изцяло хартиено гласуване по решение на ЦИК, след като ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" разпространиха информация от Държавна агенция "Национална сигурност (ДАНС), която разтълкуваха като опит за манипулация на вота. Тогава беше съобщено, че един от заместник-министрите на Йоловски - Михаил Стойнов, нерегламентирано е заснел и прехвърлил на флаш памет процеса по генериране на код, с който се подписва софтуерът на машините. Стойнов пък коментира, че машините не броят гласовете, а само отпечатват бюлетини, но решението на ЦИК беше окончателно.


Паралелно, дни преди местните избори през октомври, тогавашният председател на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че Александър Йоловски е съобщил пред председателски съвет в Народното събрание, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов са му оказвали натиск, свързван с обществени поръчки за 600 млн. лева. След това Софийската градска прокуратура започна разследване за заплахи срещу Йоловски, като тогава му беше назначена и охрана.


В края на март, когато все още беше премиер, Николай Денков заяви, че се надява министрите на вътрешните работи и на електронното управление Калин Стоянов и Александър Йоловски да не са в служебното правителство, защото това би хвърлило сянка върху честността на вота.

 

Промени има в общо шест министерства. В министерството на отбраната постове заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова.


Илиев до този момент то е бил съветник в политическия кабинет в Министерството на отбраната, се посочва в съобщението на Министерския съвет. В периода януари 2019 г. - юни 2023 г. е бил директор на дирекция "Отбранителна политика" в ресорното министерство.


Според официалната визитка Иван Пейков е дългогодишен служител на Министерството на отбраната - работил е като експерт в отдел "Международни договори", дирекция "Политиката по въоръженията", бил е заместник главен инспектор. Аделина Николова до този момент е била директор на дирекция "Обществени поръчки в отбраната" във ведомството.


За заместник-министър на труда и социалната политика са назначени Лазар Лазаров и Наталия Ефремова. От същия пост е освободена Елка Налбантова. Лазаров е заемал поста (от ноември 2007 г. до юли 2009 г.) и в правителството на Сергей Станишев. А също в това на Пламен Орешарски (от юни 2013 г. - август 2014 г. ноември), във второто и третото правителство на Бойко Борисов. От август 2022 до юни 2023 г. е бил служебен заместник министър-председател и служебен министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Гълъб Донев.


Наталия Ефремова от август 2022 г. до юни 2023 г. е заместник-министър на труда и социалната политика пак в служебното правителство на Донев. От юни 2023 г. тя отново заема поста заместник главен директор ГД "Европейски фондове, международни проекти и програми".


От спортното министерство са уволнени Иво Кацаров и Даниела Дашева, Стоян Андонов пък става зам.-министър там. Андонов е заемал поста и през 2018 г. до 2021 г. в третото правителство на Бойко Борисов.


За зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова. Бисерка Цанева заема длъжността в правосъдното министерство. Според официалната ѝ визитка от 2017 г. до момента е директор на дирекция "Обществени поръчки" в МРРБ. От 2020 до 2021 г. е била заместник-председател на Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД.

 

Михаил Околийски и Илко Гетов са освободени от поста заместник-министър на здравеопазването, се разбира от прессъобщението. С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата. Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи. С постовете си в образователното министерство се разделя Генка Петрова-Ташкова. Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на икономиката и индустрията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2373 |16.04.2024 Корупцията в България с рекорден ръст . 8| 2329 |16.04.2024 Доц. Георги Лозанов: Пак ще ходим на избори есен и ще се появи някакъв български Орбан, да не кажа роден Путин . 0| 2377 |16.04.2024 Петзвездна фотография гостува в Русе . 0| 2703 |16.04.2024 Аня Ганева за ФрогНюз: Живот с хемофилия - много митове и нужда от повече осведоменост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads