Реклама / Ads
3| 6082 |30.06.2023 НОВИНИ

“Вагнер” на кръстопът: Какво се случва с частната армия на Пригожин и войната в Украйна?

.
Последните бурни събития в Русия с бунта на ЧКВ ”Вагнер” отвориха огромна яма на несигурност в цялата страна. Какви обаче ще са последствията за войната на фронта в Украйна и какво се случва с частната армия на Евгений Пригожин сега?
 

Въпросите не са за пренебрегване. 


На първо място, само за няколко часа ЧКВ "Вагнер" пое контрола над цял руски град - Ростов на Дон. След това изпрати тежковъоръжен конвой на север, спирайки едва на около 100 км от Москва, оставяйки свалени руски самолети зад себе си. Това беше най-сериозното предизвикателство за управлението на президента Владимир Путин досега, макар и по думите на Пригожин случилото се да не е било насочено към него, а към военното ръководство в Министерството на отбраната. 


С няколко думи обаче Русия се оказа в ситуация, опасно близо до катастрофална гражданска война в страна с най-големия в света арсенал от ядрени бойни глави. 


На второ място - "Вагнер" е най-ефективната военна сила в Русия на фронта в Украйна. Нейните бойци, сред които ветерани от кариерата и затворници без много за губене, в повечето случаи са по-добре платени и по-добре мотивирани от редовата армия. След месеци на ожесточени битки, наподобяващи сблъсъците пре Сталинград по време на Втората световна война, "Вагнер" приближи възможно най-близо Русия до нещо, подобно на победа, след превземането на Бахмут. 


Опитът за метеж изправи президента Путин пред дилема. "Вагнер" се вдигна на бунт, така че очевидно е потенциална бъдеща заплаха. Въпреки това обаче частната армия на Пригожин е полезна за Кремъл и то не само в Украйна. 


Разположена в Сирия, Либия и няколко африкански държави, "Вагнер" защитава руската стратегическа мощ и влияние по цял свят и през цялото време, отричайки общото си с Кремъл. Едва наскоро Путин сам призна, че ЧКВ "Вагнер" получава финансиране от държавата в размер на милиарди рубли. 


Кранчето обаче спря. 


След прекратения бунт на вагнеровци, Кремъл вчера обяви, че ще армията вече няма да се сражава на фронта в Украйна и спира финансирането. Това, разбира се, бе мотивирано с поставения малко преди метежа ултиматум ЧВК "Вагнер" и всички доброволчески отряди да подпишат договор с Министерството на отбраната. Единствено "Вагнер" отказа. 


Къде е Пригожин?


Предполага се, че собственикът на ЧВК "Вагнер" е в Беларус. Поне това показват данни от проследяване на полети. Според тях самолет, свързан с известния "готвач на Путин", е кацнал в беларуската столица Минск тази седмица. Пристигането му там бе потвърдено от беларуския лидер Александър Лукашенко. Но същият този самолет оттогава се върна в Русия, спирайки в Санкт Петербург и Москва.


Но къде е той сега и ще му бъде ли позволено да ръководи операциите на "Вагнер" от Беларус, въпреки предателството спрямо доскорошния му покровител Путин? Никой не може да каже със сигурност. Пригожин все още може да бъде полезен на Русия, но Путин едва ли някога ще се довери или ще му прости, че едва не предизвика гражданска война. Съществува мрачен прецедент на отмъщение към онези, които руския президент счита за държавни изменници, пишат от BBC. 


Британски следователи заключиха, че бивши офицери от КГБ, станали дезертьори, Александър Литвиниенко и Сергей Скрипал, са били отровени във Великобритания от агенти, изпратени от Москва. Може би това е надвиснало и като съдба за самия Пригожин. 


Съществува и друг въпрос - къде е генерал Сергей Суровикин - Армагедон? Противоречива е информацията за местоположението му. Допуска се, че той е бил наясно с подготвяния от Пригожин бунт. Появиха се съобщения, че той е арестуван, а семейството му няма връзка с него от дни. В същото време от Кремъл няма официална информация за това. 


Присъствието на "Вагнер" в Украйна като самостоятелна единица почти сигурно е приключило. Някои бивши бойци може да се върнат там като част от редовната руска армия, но дните на безконтролни действия са към края си. Бъдещето на ЧВК "Вагнер" все още е обвито в мъгла, но има признаци, че се обсъжда в преговори между Пригожин, Кремъл и Лукашенко, който предложи на "Вагнер" да използват военен лагер. 


Сателитни изображения показват активност в неизползвана база на около 21 км от Асипович, недалеч от Минск. Руски медии допускат, че там може да бъдат разположени бойци на "Вагнер". 


Украйна сега трябва да се тревожи за укрепването на северната си граница, докато съседните страни от НАТО Полша, Латвия и Литва имат опасения относно бъдеща подривна дейност, която Пригожин и "Вагнер" могат да предприемат от Беларус. И въпреки това никой, вероятно дори самият Кремъл, не знае колко бойци на частната армия ще отидат там, колко ще се присъединят към руската армия, за да се бият на фронта, и колко ще хвърлят оръжията си, за да се приберат по домовете си. 


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2969 |29.06.2023 Кремъл спира участието на “Вагнер” във войната в Украйна . 4| 2592 |27.06.2023 Чешкият министър на отбраната: Армията ни има какво още да даде на Украйна като военна техника от складовете си . 3| 2848 |26.06.2023 Зеленски се чу по телефона с лидерите на САЩ, Канада и Полша. Какво си казаха за бунта в Русия? . 3| 3250 |25.06.2023 Тръмп за преврата в Русия: Бъркотия, но внимавайте какво си пожелавате

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads