Реклама / Ads
3| 5758 |11.05.2012 НОВИНИ

Важни лекарства изчезват от бг пазара?

.
Здравната каса ще се опита да направи необходимото, така че да не изчезнат от българския пазар лекарствените продукти, които са без аналог и чиито производители отказват да договарят отстъпки в цените.
 

След приемането на новите правила за договаряне на отстъпки на лекарствата действително има понижение на цените, реализиран е икономически ефект, но се очертава недостиг на около 16 медикамента заради нежеланието на производителите да смъкват цените, съобщава хews.bg. Сред тях има и такива лекарства, които са без аналог, подчерта шефът на касата Пламен Цеков.

Новият директор в НЗОК по лекарствата Николина Първанова съобщи, че в методиката за договаряне на отстъпки в цените на лекарствата са заложени 5% отстъпка от референтната стойност на продуктите, но никой не може да задължи фирмите да договарят отстъпка. За да не се получи дефицит на някои лекарства според Първанова може би ще е добре методиката да бъде променена. Тя изрази уверения, че Касата ще се погрижи да не изчезнат от пазара лекарствата, за които няма договаряне на отстъпки. Първанова съобщи още, че в резултата на договарянето на отстъпките е постигнато намаление на цените над 50% за 50 медикамента. За първото тримесечие за 95 лекарствени продукта ще бъде реализиран икономически ефект от отстъпките в размер на 530 762 лв.

Шефът на Касата обяви предприетите от него структурни и кадрови промени. Той съобщи, че е освободил четири човека, като от екипа на управителя е напуснал един човек. Сменени са шефът на „Обща администрация", директорът „Медицински дейности", главният счетоводител и от човек от „Бюджет и финанси". Същевременно са предприети нови назначения - общо около 10, тъй като е имало вакантни позиции, сред които - в IT-отдела, отдел „Инвестиционна политика" и др.

Пламен Цеков представи отчет за изпълнение на бюджета на Касата за първото тримесечие на тази година. От данните става ясно, че болниците имат надвишаване на бюджетите си. Регистриран е преразход - около 9 млн. лв. предимно от нови дейности за лечебните заведения, съобщи Цеков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6328 |26.04.2012 С гръцка помощ коригираме цените на лекарствата . 11| 6828 |30.03.2012 Купуваме в пъти по-скъпи лекарства от гърците . 20| 6933 |29.03.2012 Здравният министър подхваща цените на лекарствата . 16| 6584 |28.03.2012 Новият шеф на НЗОК: Лекарствата няма да станат без пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads