Реклама / Ads
4| 4186 |08.01.2024 НОВИНИ

Вълна от критики след решението на Шарл Мишел да напусне предсрочно председателството на Европейския съвет

.
Шарл Мишел Източник: БГНЕС
Решението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да напусне поста предсрочно, за да се яви на изборите за евродепутати през юни, е подложено на критики от всички страни, предават днес белгийски медии.
 

Генералната оценка е, че Мишел е поставил собствения си интерес над всичко. Причината е, че с преждевременното си оттегляне той редуцира силата на институциите на ЕС, включително заради нуждата от ускоряване на решението кой да бъде неговият приемник. Мишел трябваше да остане на поста до ноември, но ще се оттегли преди първата сесия на новоизбрания Европейски парламент през юли.

 

Според Мишел стъпката му е "за пример" и включва поемането на "личен риск". Същевременно поставянето му на първо място в листата на неговата партия "Реформаторско движение" на фона на цитираното от медиите очакване тази политическа сила да излъчи поне трима представители в бъдещия ЕП внася известни съмнения в неговите думи.

 

Мишел сподели, че за него би било по-удобно да остане на поста си до декември и след това да договори "задкулисно" някаква бъдеща роля. Преди месеци белгийски медии информираха, че възможностите му за друга длъжност на равнище ЕС са силно ограничени. Тогава се отбелязваше, че той би могъл да оглави Европейската служба за външна дейност, но едва ли би желал по този начин да стане един от еврокомисарите, подчинени на Урсула фон дер Лайен. Допълваше се, че Фон дер Лайен е вероятно да запази поста си за още един петгодишен мандат, макар досега да не е потвърдила, че желае да участва в предстоящата надпревара. Говорител на ЕК днес бе категоричен, че Фон дер Лайен още не е готова да съобщи решението си.

 

Във връзка с реакциите на решението на Мишел медиите цитират мнението на евродепутата Софи Инт Велт, от същото политическо семейство като председателя на Европейския съвет. Инт Велт посочва, че "капитанът напуска кораба насред буря" и задава въпроса какво доверие може да му се има като кандидат за следваща позиция. Белгийският депутат социалист Тома Дермин коментира, че Мишел има качеството винаги да поставя на първо място собствения си интерес пред общия.

 

Депутатът от групата "Еколо" в белгийския Федерален парламент Жил Ванден Бюре информира, че решението на Мишел вреди на международния образ на Белгия. Според общинския съветник в Брюксел Еманюел де Бок от групата "ДеФи", Мишел "обезчестява" най-важния пост в ЕС и е необходимо Европейският съвет възможно най-бързо да избере друг на негово място. Представителят на същата партия Софи Рони допълва, че "Шар Мишел владее изкуството да мисли най-вече за себе си".

 

Като "егоцентрично и безотговорно" определя решението на Мишел преподавателят по право на ЕС в Париж Алберто Алемано. По думите му с действието си Мишел може да отвори широко вратите пред унгарския министър-председател Виктор Орбан. Предвижда се Унгария да оглави Съвета на ЕС от юли. Ако дотогава не бъде избран нов ръководител на Европейския съвет, функциите временно поема ръководителят на страната, водеща председателството на Съвета на ЕС.

 

Отбелязва се коментарът на Мишел, че има възможности да се избегне опасността Орбан да оглави и Европейския съвет. От своя страна Алемано коментира, че Мишел ще остане в историята като "най-безполезния" председател на Европейския съвет. Преподавателят добавя, че ЕС е бил отслабен от неразбирателствата между Мишел и Фон дер Лайен.

 

Според медиите еврокомисарят Дидие Рейндерс, съпартиец на Мишел, е станал "странична жертва" в случая. Както БТА съобщи, Рейндерс очакваше да води листата на своята партия за изборите за ЕП, но сега отново ще бъде предложен от Белгия да оглави Съвета на Европа. Рейндерс не бе избран за ръководител на тази организация при първия опит преди пет години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3621 |08.01.2024 Украйна е изнесла 15 млн. тона стоки през черноморския си коридор . 0| 3634 |08.01.2024 Всяка сряда на winbet.bg - VIP HIT WIN за истинските казино фенове . 1| 3704 |08.01.2024 Вече няма скрито покрито. Медицинските бележки на учениците влизат в пациентското досие . 0| 4219 |08.01.2024 Лъчезар Богданов: Икономическата обстановка в България се успокои в края на 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads