Реклама / Ads
26| 3329 |27.03.2024 НОВИНИ

ПП-ДБ върна веднага втория мандат неизпълнен. Радев заплаши с конституционна криза, а Петков помоли за избори две в едно /видео/

.
Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер акад. Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена. "Не се изненадвайте, ако получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза", обърна се Радев към ПП-ДБ, а Кирил Петков отправи молба към него - европейските и парламентарните избори да бъдат две в едно. Радев заплаши и с конституционна криза заради орязаните му пълномощия в избора на служебен премиер.
 

"За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

 

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На извънредно заседание парламентът реши, че първият мандат на ГЕРБ-СДС е неуспешен. Това стана, след като номинираната за премиер Мария Габриел оттегли кандидатурата си. От ПП-ДБ отправиха покана за ново общо управление с кандидат за премиер на ГЕРБ, но отговорът беше категоричен и отрицателен. По-рано днес от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат папката неизпълнена, защото нямат подкрепа за съставяне на правителство.





"Г-н президент, папката с решението на нашата ПГ. За наше огромно съжаление първият мандат беше провален, защото ГЕРБ не изпълниха поетите обещания. Те се отметнаха от уговорката да има правителство за 18 месеца с ротация. В папката нашето предложение за премиер е акад. Николай Денков. Дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори, която според нас предстои. Колегите от ГЕРБ отново отказаха да се състави правителство. Затова сега ви предавам формално папката, както е по Конституция, с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков. 

 

"Г-н Денков, Вие и Вашата политическа формация до последния момент проведохте усилия България да има редовно правителство, включително и вчера. Аз ви връчвам мандата, заповядайте да обявите Вашето крайно решение", отговори държавният глава. 

 

"Аз ще върна мандата неизпълнен, защото в парламента няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Коалицията, която вече е ГЕРБ-ДПС, иска избори. Правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнения, че той беше проведен проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори. Това е ясно и има достатъчно индикации в това отношение - припомням внесения състав на Министерски съвет, без да е съгласуван с нас, както и едностранно подписаното споразумение по текст, който не беше съгласуван с нас. Беше ясно, че ГЕРБ искат избори и не искат да водят преговори по същество", посочи от своя страна акад. Денков. 

 

Оттук нататък според Денков българските граждани ще трябва да решат накъде ще се продължи. „Единият вариант – да се върнем назад, където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него", a "постната пица" беше основният начин да обсъждаме доходите на българите. Другият вариант - да продължим с европейския път на развитие на България, в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа от държавата”, допълни акад. Денков.





"Много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължим напред", каза след това Радев. "Не знам дали осъзнавате какви процеси вече се отприщиха след промените в Конституцията, които инициирахте". По думите му тесният избор на служебен министър-председател се е стеснил още повече, след като заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка. По думите на Радев тя е била единственото лице сред възможните за избор, което не е било свързано с политическа партия.

 

"Не се изненадвайте, ако получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза", обърна се той към ПП-ДБ.

 

"Отсега казваме, че няма да участваме в преговори за трети мандат", отговори Кирил Петков. "Молбата ни е да спестите 100 млн. лева на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, а изборите да бъдат две в едно", каза още той.

 

"Вече е много късно за такава молба", каза Радев. "Призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията. Предприехте ги и въпросите стават много повече от отговорите. Ще направя всичко възможно изборът на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза".

 

"Знаете, че един от успехите беше точно промяната на Конституцията и съдебната реформа", отговори Петков. "30 години старата Конституцията докара да имаме джуджета. Ние направихме една промяната, която си струваше. Нека да не вкарваме всичко в един кюп. Нашата молба е ,защото тези 100 млн. не са нито на президентската институция, нито на парламента, нито на Министерски съвет, а на българските граждани. Ако можем да ги спестим, да ги спестим".

 

"Сезирах Конституционния съд не заради промените в съдебната реформа, а за другите измерения, защото знаех, че тези промени ще доведат до кризи. Едната криза вече чука на врата и тя ще се разгърне в следващите седмици и месеци", отвърна Радев.





Оттук насетне предстои държавния глава да избере на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Ако и третият мандат се разпусне, вървим към парламентарни избори и служебен кабинет, но в условията на променена Конституция. Това значи, че президентът Радев ще може да избира премиер от строго определени лица, а Народното събрание ще продължи да работи по време на служебното правителство.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2430 |27.03.2024 ЕС налива над 130 млн. евро в германския производител на оръжия "Райнметал" . 0| 3237 |27.03.2024 До 2028-ма: Летящите таксита стават обичайна гледка . 1| 2326 |27.03.2024 Световния ден на театъра е! Връчват наградите "Икар" в Народния театър . 0| 2309 |27.03.2024 СЗО: Всеки шести ученик е ставал жертва на кибертормоз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads