Реклама / Ads
0| 4478 |06.08.2015 НОВИНИ

Във ВСС в Европа се гласува явно

.
Висшият съдебен съвет (ВСС) сам е достигнал до истината, че в повечето европейски държави кадровите и дисциплинарните решения спрямо магистратите се взимат с явно гласуване. ВСС е провел преди месец проучване на всички държави в Европа. От него е излязло, че в почти всички държави, където има сравними с нашия ВСС органи, гласуването е явно, съобщава “Капитал“. Единственото изключение правят в северната ни съседка Румъния.
 

 Кадруването на магистратите в Австрия, Португалия, Норвегия, Дания, Словения, Сърбия, Хърватия, Полша, Латвия и Литва става с явно гласуване. В Словения, Сърбия, Полша и Литва с решение на мнозинство от членовете на съвета гласуването по изключение може да бъде и тайно.

 

По отношение на възможността да се гласува "въздържал се"  такава е предвидена в Сърбия, Хърватия, Латвия и Литва. В Румъния  отказът от правото на глас се осъществява чрез заявление, което се записва и уточнява преди дебата на точката в дневния ред, за която е направено. В Словения член на съвета се въздържа от гласуване, само когато има съмнения за безпристрастността му.

 

В Австрия, Португалия, Норвегия и Дания възможност за неупражняване правото на глас в съдебния съвет не съществува. Гласуването за налагането на дисциплинарни наказания е явно в Португалия, Норвегия, Дания, Сърбия, Хърватия, Полша, Латвия, а единствено в Румъния – тайно.

 

В последния законопроект за промяна на конституцията, внесен в Народното събрание от шест парламентарни групи, отпадна идеята за премахване на тайния вот във ВСС и възможността да се гласува "въздържал се". В първоначалния си вариант конституционните промени предвиждаха премахване на тайния вот, защото в българския ВСС той не се използва за гарантиране на независимостта на гласуващия, а за прикриване на лобитата, които му оказват влияние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5866 |31.07.2015 Гласуват закон за борба с корупцията по високите етажи на властта . 10| 5083 |30.07.2015 Караянчева: Нито един от ГЕРБ не е гласувал за Манолова . 1| 4516 |30.07.2015 Цветанов гласувал за Константин Пенчев . 0| 5071 |29.07.2015 Д. Атанасова: На колегите им се чупиха пултовете при гласуване за референдума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads