Реклама / Ads
1| 4154 |25.05.2018 НОВИНИ

ЕК въвежда нови правила за борба с измамите с ДДС

.
Европейската комисия предложи днес промени в правилата за борба с измамите с данъка върху добавената стойност (ДДС), предаде пресслужбата на институцията, цитирана от ”Дневник”.
 

Предлага се прекратяване на 25-годишния "преходен" режим на ДДС в ЕС. Измамите с този данък се оценяват на 50 млрд. евро годишно. В действащата система на ДДС търговията със стоки между дружествата се разделя на две сделки: освободена от ДДС продажба в държавата от ЕС по произход и данъчно облагано придобиване в държавата от ЕС по местоназначение.

 

С днешното предложение се слага край на това разделение на всяка отделна търговска сделка. Предвижда се трансграничната търговия със стоки да бъде определена като "една данъчно облагаема доставка", за да може стоките да се облагат в държавата, където доставката завършва, допълва еврокомисията.

 

Днешните изменения въвеждат необходимите разпоредби за създаване на онлайн портал или обслужване на едно гише за всички дружества в ЕС за обявяване на техния ДДС. Системата ще бъде достъпна за дружества извън ЕС, които желаят да продават на фирми в ЕС и които в противен случай трябваше да се регистрират за целите на ДДС във всяка държава от Общността. След въвеждането на новата система дружествата ще трябва да определят един посредник в ЕС, който да се занимава от тяхно име с формалностите по ДДС.

 

С промените се укрепва саморегулацията на ДДС и се очаква да се намалят административните стъпки, които трябва да изминат дружествата при продажба на други дружества в останалите държави в ЕС. Специалните задължения за докладване във връзка с преходния режим на ДДС няма да бъдат необходими повече за търговията със стоки. Допълнителното фактуриране във връзка с търговията в ЕС ще се урежда с правилата на държавата на продавача.

 

С днешните промени се изяснява, че продавачът трябва да начислява дължимия ДДС при продажба на стоките на своя клиент в друга държава от ЕС, като се прилага ставката на държавата по местоназначение. Придобиващият стоките ще бъде отговорен за плащането на ДДС само когато е надежден данъкоплатец, признат от данъчната администрация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6161 |21.05.2018 Президентът: Купуваме нови самолети за 1.5 млрд. лева, няма да са руски . 2| 4286 |20.05.2018 Въвеждат нови правила за контрол на лекарствата за онкоболните . 0| 4949 |17.05.2018 Новият каталунски премиер не се закле в испанската конституция . 1| 4319 |16.05.2018 Становището на Момчил Неков срещу двойното качество на продуктите на единния пазар прието с голямо мнозинство в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads