Реклама / Ads
46| 5612 |13.06.2013 НОВИНИ

Възобновяват делото срещу Чакъра

.
Къщата, в която е бил Тодор Димов - Чакъра, след обстрела, нареден от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов
По искане на главния прокурор Сотир Цацаров Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Тодор Димов – Чакъра след получаването на присъдата от Страсбург.
 

През февруари Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот на Чакъра - човекът, който през декември 2003 г., по заповед на главния секретар на МВР Бойко Борисов, бе обстрелван с гранатомет, а после следствието прие, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната.

Решение на Евросъда по делото "Димов и други срещу България" е първото, в което Борисов поименно е споменат – при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на полицейска операция, окачествена в Страсбург като нарушение на най-основното човешко право – правото на живот. Евромагистратите постановиха България да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чакъра и 4684 евро на адвокатите им.

Причината е в прословутата двудневна операция на 10 и 11 декември 2003 г. по задържането на 48-годишния Тодор Димов - Чакъра, във вилата му в Харманли. След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ръководи втората част на операцията, къщата бе обстрелвана с гранатомет, докато се подпали. Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.

От Пловдивската военноокръжна прокуратура образуват дело срещу полицейските служители участвали в акцията. Военните магистрати обаче го прекратяват през 2005 г. Близките на Чакъра завеждат дело в Страсбург, където са установени няколко безспорни факта: че полицейските сили са били многобройни срещу един-единствен човек, че са използвани мощни гранотомети срещу къщата, в която се барикадирал Чакъра, че разследването е непълно, тъй като не са разпитани "барети" от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) на МВР, за да не се разкрие тяхната самоличност. Досега официалната версия по случая бе, че Чакъра се самоубил с граната, преди домът му да бъде атакуван с гранатомети. Новото разследване трябва да я потвърди или отхвърли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5764 |08.06.2013 Прокуратурата иска рестарт на делото срещу Йоско . 9| 6547 |07.06.2013 Отложиха делото САПАРД, загубиха следите на Марио Николов . 26| 5396 |07.06.2013 Възобновяват делото САПАРД по искане на Цацаров? . 13| 6044 |06.06.2013 Отложиха делото срещу Алексей Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads