Реклама / Ads
1| 4446 |16.12.2014 НОВИНИ

Възпитател опипвал ученичка в дом във Велико Търново?

.
Възпитател опипвал ученичка в дом „Пеньо и Мария Велкови" в Търново. Такъв сигнал бил внесен в районната прокуратура Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България.
 

 Според него 40-те възпитаници на институцията са подложени на огромно психическо напрежение и натиск, а 18-годишно момиче е жертва на сексуално склоняване от 60-годишен възпитател. Според него и потърпевшата, директорката е знаела, но не е предприела нищо, напротив, дори разпоредила вечер да се прибират мобилните телефони на децата, за да не могат да сигнализират те какво се случва през нощта, пише 24 часа.

 

"На 12 декември научих от няколко възпитаници на дома, че се прибират мобилните телефони на всички деца след 22 ч. Официалният мотив бил, че двама непрекъснато играят на игри от мобилните устройства и пречат на останалите да заспят. Но се оказа, че телефоните са пипани", разказа Михайлов. Той позвънил на директорката Ганка Григорова, но тя реагирала много остро. Обадил се дори на бившия шеф на "Закрила на детето" Калин Каменов. В крайна сметка след намесата му, било издадено разпореждане телефоните да не се прибират, защото гарантирали личната неприкосновеност.

 

По-скандалното обаче било случилото се с 18-годишно момиче, което било канено от възпитател да го посещава в стаята му нощем и получавало намеци за секс. Дванайсетокласничката, която е кръгъл сирак и е настанена в дома на седмична грижа, била увещавана да не си ходи през уикендите, защото възпитателят тогава ще е нощна смяна, разказа тя. Когато ходел да я буди, той я отвивал и я пипал. Според момичето за случая от февруари т.г. директорката била уведомена и след предупреждение, намеците престанали.

 

Днес обаче на нарочна пресконференция шефката на дома Гинка Григорова категорично отрече да е знаела за случилото се.

 

"Научих едва вчера /в понеделник б.а./. Титяна е споделила с психоложката, а тя е разговаряла с колегата. След забележката той е престанал и психологът е решил, че всичко е приключило, не е счела за нужно да ме уведоми", обясни Григорова. Тя е изискала обяснения от уличения възпитател. В тях той твърдял, че е неправилно разбран от момичето. Тъй като то дълго време било болно и се хранело по специална диета, го поканил в офиса да вечеря с брат си, също настанен в дома, за да не дразнят другите деца. Титяна била свита и затворена и за да я предразположи той декларирал: "Вратата ми винаги е отворена, ако искаш нещо да споделиш", пише Стоян Стоянов в обясненията си. "Категорично не става дума за сексуално насилие, но ако нещо бъде доказано, колегата ще бъде наказан", заяви директорката. Според нея скандалът е грозна инсинуация, в която децата са използвани за очерняне на институцията.

 

 От понеделник на спешна проверка в дома са влезли четирима психолози на Международната социална служба. Те разговаряли с 11 деца на възраст между 13 и 18 години. Всички те казали, че знаят за случая, но не били преки очевидци. Специалистите са разговаряли и с момичето, което било изключително притеснено и не пожелало разговора да се протоколира.

 

"Категорично не става дума за сексуално насилие, но такова поведение е недопустимо, дори и веднъж да е станало, това е нарушение на етичните норми. Този начин на будене се възприема от децата като уронване на достойнството", обобщи вчера Събина Събева, изпълнителен директор на Международна социална служба.

 

След като скандалът гръмна, със случая са заети също отделът за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане. Оттам също вървят проверки. Социалните заявиха, че ще сезират прокуратурата в търсена на истината има ли противоправно поведение. Докато институциите си свършат работата обаче, възпитателят не е отстранен и продължава да дава нощни смени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4388 |15.12.2014 Четирима възпитатели в Дебелт си траят за изнасиления Гошко . 11| 5467 |05.11.2014 Ученичка сочи среден пръст към Левски, приятелки й се радват . 31| 5715 |24.10.2014 Набедената полицайка: Не съм опипвала интимните части на Борислава . 3| 5203 |30.05.2014 Седмокласник преби съученичка пред учителка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads