Реклама / Ads
6| 6843 |21.09.2023 НОВИНИ

Великобритания повдигна обвинение на петимата българи, обвинени за шпионаж в полза на Русия

.
Източник: личен архив
Британската прокуратура повдигна обвинение на петимата български граждани в шпионаж в полза на Русия.
 

Петимата български граждани ще бъдат обвинени в заговор за извършване на шпионаж, съобщи британската Кралска прокуратура (CPS).

 

„Трима мъже и две жени ще бъдат обвинени в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава", заявиха от CPS.

 

Петимата български граждани са задържани в Обединеното кралство през февруари, припомня пресслужбата на Кралската държавна прокуратура по наказателни въпроси.

 

"45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за неприятелска страна в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава", се казва в изявлението.

 

Прокуратурата уточнява, че преди това Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само в подправяне на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност. Тогава говорител на Кралската прокурорска служба заяви: "Повдигнати са обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни намерения, в нарушение на Закона за документите за самоличност“.

 

Говорител на Кралската прокурорска служба заяви: "Повдигнати са обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни намерения, в нарушение на Закона за документите за самоличност“.

 

БГНЕС припомня, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са сред петимата души, арестувани през февруари по силата на британския Закон за служебната тайна след обиски на имотите им в Лондон и Грейт Ярмът в Норфолк. МИ5 е предала разузнавателните данни на полицията. Те са обвинени съгласно британския Закон за документите за самоличност в притежание на 19 фалшиви документа с "неправомерни намерения", между тях паспорти, лични карти и документи за Великобритания, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

 

По последни данни триото е обвинено и в това, че се е представяло за журналисти от американски телевизионни компании, след като Скотланд Ярд е открил фалшиви прес карти и служебни облекла на каналите Discovery и National Geographic, съобщи „Таймс“.

 

Предполага се, че операцията с фалшифициране на документи, която е имала за цел да следи цели в Лондон, Германия и Черна гора, е била ръководена от 45-годишния Русев от къща за гости в Норфолк. Твърди се, че разследващите са открили в стаята му оборудване за изготвяне на фалшиви документи.

 

Според „Телеграф“ българите, които трябва да бъдат изправени пред съда през следващата година, са имали връзки и с апартамент в северозападен Лондон, разположен на километър от военната база RAF Northolt. Базата често се използва от министри, чуждестранни държавни глави и членове на кралското семейство.

 

Тримата българи, на които са повдигнати обвинения в рамките на разследването за националната сигурност, са пребивавали във Великобритания от няколко години и са живели в различни предградия, като са работили на различни места.

 

Съобщава се, че Русев от Грейт Ярмът, Норфолк, има бизнес контакти в Русия. Според профила му в Linkedin той се е преместил в Обединеното кралство през 2009 г. и е работил на техническа длъжност в телекомуникационния сектор. На страницата се твърди също, че веднъж е консултирал българското министерство на енергетиката. Предполага се, че е бил арестуван в къща за гости на брега на морето, собственост на българска бизнесдама.

 

Тримата заподозрени членове на руска шпионска мрежа, които бяха арестувани в Обединеното кралство, са разследвани в родната си България поради опасения, че са били част от прокремълска мрежа и може да са се опитали да се намесят във вота на българските мигранти, се казва в коментар на британският вестник „Телегаф“.

 

Източници в София заявиха, че има подозрения, че двама от тях може да са имали връзки с крайнодясната българска партия "Възраждане", известна с антизападните си и проруски позиции, посочва изданието. "Нито един от тримата задържани българи не е член на "Възраждане" и не е участвал в организацията на изборния процес като представител на "Възраждане". Те обаче са българи, които до доказване на вината им, са невинни. Големият въпрос по отношение на този случай е - защо никой освен "Възраждане" не постави въпроса за това, че са нарушени гражданските права на българи от друга държава? Защо още МвНР не е привикало английския посланик?“, заяви по случая председателят на партията Костадин Костадинов.

 

Прокурорите в София, които работят съвместно с българското звено за борба с шпионажа, проучват дейността на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които бяха задържани в Лондон и Норфолк през февруари по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

 

Следователи от българската избирателна комисия също са започнали разследване във връзка с предположения, че триото може да се е опитало да повлияе на българските избори в Обединеното кралство. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4160 |20.09.2023 Задържаните непълнолетни след полицейската стрелба в София се сдобиха с още едно обвинение . 1| 5094 |15.09.2023 Повдигнаха ново обвинение на Грета Тунберг за неизпълнение на полицейско разпореждане . 2| 4390 |08.09.2023 Настоящ сенатор - на косъм от обвинение покрай Тръмп и опита за отмяна на изборите . 1| 3923 |03.09.2023 Повдигнаха обвинения на мъжа, блъснал и убил дете в центъра на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads