Реклама / Ads
30| 5842 |10.02.2014 НОВИНИ

Венецианската комисия с критики към Изборния ни кодекс

.
Източник: Булфото
Венецианската комисия има сериозни забележки към активната регистрация, която е предвидена в новия изборен кодекс. Били са зададени въпроси свързани с избирателните списъци, агитацията на майчин език, гласуването на затворниците, на хората в чужбина и хората с увреждания, за задължителното гласуване.
 

Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание и председател на Временната комисия за изработване на проект за Нов изборен кодекс, каза, че ще се съобразим с препоръките. Ще се опитаме да прецизираме текстовете до пленарна зала, обеща Манолова, предаде „Фокус”.

„Имат забележки към начина, по който е разписана активната регистрация. Ще преосмислим още веднъж дали да остане активната регистрацията. Проблемът с избирателните списъци в България е ясен. Българските граждани, които живеят в чужбина, макар да са длъжни да заявят адреса си, не го правят. На практика, българската държава не знае къде се намират тези близо 2 милиона български граждани.

Всъщност те се включват в избирателните списъци в България, и няма как да бъдат извадени от тях, докато не се промени радикално самата система за гражданска регистрация. До тогава решението беше активната регистрация. Ще се съобразим с препоръките на Венецианската комисия”, обясни Манолова.

Едва тази сутрин видях становището, ще го четем много внимателни в рамките на днешния ден, допълни Манолова. За мен не е изненада тяхната критика за активната регистрация. Има проблем, има още по-голям проблем с начина на съставяне на избирателните списъци в България. Това е най-трудната част по отношение на Изборния кодекс – признавам, каза още Манолова.

„Интересът от страна на посланиците наистина е много голям. Казаха, че са впечатлени от прозрачността, с която се приема новият изборен кодекс. Въпросите им бяха свързани с избирателните списъци, агитацията на майчин език, гласуването на затворниците, на хората в чужбина и хората с увреждания, за задължителното гласуване”, заяви Манолова.

Има част от обичайните критики за това, че хората, които излежават наказание за лишаване от свобода, са лишени от гласуване, агитацията на майчин език, има текстове, които ще се опитаме да прецизираме, до пленарна зала, каза още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5311 |07.02.2014 Комисията за Бисеров, Борисов и Петното заседава при затворени врати . 52| 5154 |06.02.2014 Борисов отказва да ходи в комисията за Петното . 10| 5223 |05.02.2014 Цонев увери: ДПС подкрепя временна анкетна комисия за Бисеров . 13| 5197 |17.01.2014 Парламентарната комисия прие изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads