Реклама / Ads
23| 6143 |10.09.2012 НОВИНИ

На верига "Европа" лошо й се пише; заловиха ги с 1 тон старо месо

.
От днес започват масирани проверки на Агенцията по храните в големите вериги. Над един тон месо с изтекъл срок на годност беше открит, складиран във верига „Европа”, през празничните дни.
 

"Дали складираното старо месо е предназначено за преопаковане и преетикитиране, за да се появи отново на щандовете, е трудно за реализация, коментира за БНР д-р Любомир Куленски - директор на Дирекция "Контрол на храните".

Все пак наличието на такова количество храни - тон и 200 кг, които не са само месо, буди съмнение. Законодателството гласи, че всички продукти в един търговски обект, които държат храни, негодни за човешка консумация, трябва своевременно да се свалят от щанда, да се съхраняват в специални помещения и да носят надпис "Негодни за човешка консумация".

Наричат се странични животински продукти от трета категория. Според законодателството те би трябвало да се евакуират на определени интервали от време, за което търговските обекти имат договор с екарисажите.

Няма точно фиксиран срок в законодателството кога тези храни да се вдигат. Това е обект на договор и много зависи всичко от големината и артикулите, с които разполага търговския обект. Магазин на голяма хранителна верига много по-често ще прибягва до екарисажите, каза Любомир Куленски.

Магазинът с откритите над тон негодни продукти е в нарушение, защото навсякъде има добри търговски практики, в които точно е упоменато в какъв срок се евакуират продуктите. Това е количество за една хладилна камера.

Във верига „Европа” при всички случаи са нарушени добрите търговски практики. Тук не говорим толкова за храни с изтекъл срок на годност. Практиката показва, че в търговските обекти повечето храни са в срок на годност, но по някакъв начин при транспортиране и съхранение е нарушена опаковката.

Таксите на екарисажа вероятно са високи за някои, но това не е извинение, защото всичко е вписано в договора, разяснява Куленски. Самите търговци са заинтересовани тези продукти да се вдигат, защото заемат много място, стига да нямат скрити намерения.

За препакетиране няма сигнали, но често недобросъвестни търговци остават по щандовете стоки с изтекъл срок на годност, въпреки пълната забрана за това. Това се случва все по-рядко, тъй като хората сигнализират, а и търговците вече внимават, тъй като санкцията за изтекъл срок на годност е една от най-високи.

Ние лесно откриваме нарушенията като проследим документацията, така че нищо не остава скрито, уверява Куленски. При всички случай това ще бъде една от целите на проверките, които започваме от днес първо във веригите, а след това и в по-малките квартални магазини. Проверките ще продължат може би някъде около месец."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7208 |31.05.2012 Плевнелиев се прекръсти: Най-лошото мина! . 54| 5751 |01.12.2011 Лошо! Най-корумпирани сме в ЕС . 4| 5343 |05.04.2011 Жива верига блокира АМ "Люлин" . 19| 5251 |22.07.2010 Н. Нейнски: Едно лошо чувство остана след газовите преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads