Реклама / Ads
16| 6513 |09.12.2010 НОВИНИ

"Вертутниците" прескочиха етичната комисия

.
Истински цирк се разигра днес в парламентарната комисия по етика, след като само един от 16-те, замесени в скандала „Верту", се яви на днешното й заседание, свикано от председателя на НС Цецка Цачева. Това беше депутатът от БСП Румен Такоров.
 

След дълги дебати комисията не прие да бъде направено изслушване на сгафилите депутати, не бе изслушан и единственият явил се - Румен Такоров. От членовете на комисията присътваха само председателят Валентин Николов от Атака, Бойко Великов от БСП и Димо Гяуров от Синята коалиция. Днешното заседание не уважиха представителите на ДПС и ГЕРБ.

В началото на заседанието на комисията стана ясно, че депутатите от ГЕРБ са изпратили писмо до Николов, с което го уведомяват, че няма да присъстват. Герберите са изпратили и вчерашната си декларация, с която се самосанкционират с половин заплата. Всяко лице, което е поканено от парламентарната комисия, е длъжно да се яви, припомни Николов.

Според Гяуров депутатите от „партията Верту" не са извършили нарушения, тъй като парламентът няма приети етични правила. Затова и по негово мнение е безсмислено изслушване на депутатите и излизане на комисията със становище по случая.

Цецка Цачева от своя страна заяви: народното събрание няма правомощия при липса на писани морални норми, но ние трябва да имаме позиция по случая. Според нея трябва да се набележат стъпки, с които да се предотвратят други подобни случаи.

За Цачева най-укоримото в поведението на депутатите е фактът, че те са се възприели като вътрешен елит на Народното събрание.

След заседанието парламентарният шеф Цецка Цачева оправда отсъствието на депутатите от ГЕРБ, предполагайки, че някой от членовете на комисията е предупредил герберите, че няма да има изслушване. Тя обясни, че е отишла в комисията с готови предложения за етични правила за поведението на депутатите.

Тези хора бяха подложени на упреци от страна на партията и парламентарната група, заяви Цачева по повод сгафилите гербери.

Стана ясно, че тя е разочарована от несъстоялото се днес изслушване. Всички присъстващи членове на комисията обаче отрекоха да са предупреждавали депутатите от ГЕРБ.

След като изслушването на Такоров отпадна, той на свой ред заяви, че не се чувства виновен, че е бил подведен и не е чувал преди за марката „Верту". След като получил поканата, се обадил на телефон уж на организаторите, който бил посочен в поканата, за да попита каква е стойността на телефона, преди да го закупи.

Готов съм да седна на детектор на лъжата, заяви червеният депутат. Готов съм да си подам оставката като народен представител, ако се докаже, че лъжа, допълни той и подчерта още един път, че се чувства подведен.

По-рано днес лидерът на РЗС Яне Янев отново се опита да захапе  ГЕРБ, коментирайки скандала със скъпите телефони и идеята сгафилите депутати да бъдат изслушани в етичната комисия.

Чух и видях за няколко дни какви ли не спекулации по темата  с подаръци от "Верту" за депутати", заяви лидерът на РЗС.

Той припомни, че точно народните представители от РЗС Бисерка Петрова и Дарин Матов първи са се извинили за участието си в скандала. Но днес им забранил да отидат на изслушване в етичната комисия, защото тя на практика е "инфантилна и неспособна да вземе каквото и да било решение", заяви Янев.

"Забранявам им да се подлагат на унижение -докато няма радикална конституционна реформа на практика народните представители ще бъдат безнаказани", обобщи той.

"Нашите народни представители отказват да играят в пиеса на абсурда - нека да разбера първо с какво ще накажат Цветан Цветанов и Андрей Иванов, тандема "Лазаров-Варадинов" заради скандалите около тях свързани с корупционни схеми и тогава ще решим за тази "изкуствена тема", категоричен бе той. Янев посъветва медиите, склонни да режисират подобни скандали, да се заемат с истинските реални проблеми, а не да ги прикриват.

"Скандалът "Верту" е режисура, постановка за отклоняване на общественото внимание - България е на ръба на тежка политическа криза, а Бойко Борисов не е в състояние да спре разпада на държавността", убеден е Янев.

Припомняме, че 16 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, РЗС и „Атака" станаха жертва на експеримент на bTV и в."168 часа". Те получиха покана за презентация на нови скъпи телефони, като им бяха обещани безплатни промоционални бройки. Народните избраници напуснаха парламента, където се гледаше спорният данък „Колиба" и попаднаха в „клопката" на журналистите. Малко по-късно осемте депутати от ГЕРБ, отишли на промоцията, се извиниха на избирателите на управляващата партия за постъпката си и предоставиха на парламентарната група половината от своите заплати за месец декември. Средствата ще отидат за благотворителност. Това обаче не предотвратии поредния скандал в българския парламент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5166 |08.12.2010 Анкетна комисия за случая с К. Илиева иска БСП . 5| 5036 |06.12.2010 Етичната комисия в НС безсилна за „телефонната клопка” . 3| 5003 |25.11.2010 В НС се изпокараха заради комисията за конфликт на интереси . 9| 7171 |23.11.2010 Анализатори: Комисията "Кушлев" е обречена на провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads