Реклама / Ads
1| 3709 |17.12.2014 НОВИНИ

ВЕЦ-ове виновни за наводнението в Елхово

.
ВЕЦ-ове „помогнали" за водното бедствие В Елхово. Тази версия беше лансирана на заседанието на вътрешната парламентарна комисия, по време, на която представители на отговорните институции докладваха за състоянието на язовирите и за нужните мерки за предотвратяване на водни бедствия.
 

Тя бе лансирана от бившия заместник-земеделски министър в кабинета „Близнашки" Георги Костов в отговор на въпрос от социалистите кой е виновен за наводненията.

Кои са тези ВЕЦ-ове и кои са собствениците им Костов не можа да каже. Засега разполагал само с неофициални данни, които не пожела да сподели. Той обаче обеща да провери и да даде информацията на депутатите.

 

Според информация на Фрог нюз представител на  ВЕЦ не е искал да бъде източен яз. Жребчево през лятото, за да може да работи на 100% обороти. В противен случай производителността му би спаднала на 30%, което щяло да удари върху печалбата.  

 

Между 140 - 200 милиона лева годишно са щетите от природните бедствия, коментира председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасова. Явно има някакъв системен проблем, изтъкна той, цитиран от нюз.бг.

 

268 язовира са с неизяснена собственост. 78 съоръжения са в пред аварийно състояние и представляват потенциална опасност, подчерта Атанасов. Явно има системен проблем, по думите му, и затова трябвало да се предприеме системен подход.

 

Павел Гуджеров, заместник-министър на околната среда и водите, изтъкна, че Агенцията за метрологичен и технически надзор ще следи за състоянието на язовирите. Тя е избрана умишлено, тъй като е на пряко подчинение на МС.

 

Амбицията на управляващите е, ако дадена община не може да стопанисва даден язовир, в 4-месечен срок с волеизявление да го предостави на Напоителни системи.

Безстопанствените язовири са предоставени за поддръжка на областните управи, стана ясно от думите на Павел Гуджеров.

 

В последния работен ден ще стане ясно какво е реалното състояние на тези 78 язовира, които са в пред аварийно състояние. В момента Напоителни системи проучвали опасните съоръжения. Срокът, който е поставен на Напоителни системи е 23 декември.

До края на януари пък опасните язовири да се обезопасят.

 

Според експертите големият проблем са поречията на реките след язовирите. Късат се диги, незаконните къщи също влияят върху състоянието на речните корита. Именно там трябвало да се вложат много средства, но това изисква сериозно проектиране.

 

Заместник-вътрешният министър Цвятко Георгиев актуализира обаче данните, от които стана ясно, че 83 са вече язовирите в пред аварийно състояние. От тях 54 са потенциално опасните, като при авария те биха застрашили населението и инфраструктурата.

 

Темата за наводненията според депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов е сложна, а дейността по превенция и предотвратяване на бедствията е недофинансирана. Трябва, по думите му, да се възползваме от европейските фондове, за да укрепим диги и речните корта.

Не трябва да изпуснем и едно евро, категоричен бе Цветанов. Разходите за преодоляване на щетите са много по-големи, отколкото превенцията, по думите му.

 

Оказва се, че 2 милиарда лева трябва да се инвестират в обновяване на язовирите. Около 24 милиона лева по ОПОС са предвидени за наблюдение на водите в реално време. От МОСВ пък настояха в най-кратък порядък да се приеме Закона за водите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4031 |10.12.2014 Наводнението сгина до автомагистрала „Тракия” . 91| 8759 |05.12.2014 Райчев: Комунистите, седесарите и тъпанарите са виновни за "Южен поток" . 7| 4706 |09.11.2014 Швейцарска компания ще нищи кой е виновникът за фалита на КТБ . 9| 6208 |24.10.2014 Адв. Волева: Политиците са виновни за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads