Реклама / Ads
88| 9155 |13.09.2014 НОВИНИ

Видни журналисти бранят "Деконструкция" и Волгин

.
Шестнадесет изтъкнати български журналисти, медийни експерти и общественици са се подписали до момента в петиция за незабавното връщане в ефира на БНР на спряната „Деконструкция” на журналиста Петър Волгин.
 
Те се обявяват и против немотивираното снемане на предавания от ръководството на националната медия, които имат своята обществена легитимност и допринасят за плурализма на теми и мнения в нея.

От програмната схема на БНР са свалени и други публицистични предавания с висока обществена значимост – „Инфохолиците” на Кин Стоянов и Емил Янев от Радио София и "От петък в петък" на Катя Лещанска по „Хоризонт”. „Олекотена” е сутрешната публицистична линия в Програма „Христо Ботев" – представя се само една значима тема „по-накратко”, в „Хоризонт” са въведени Програмен и Продуцентски съвет с „посочени” хора. В СЕМ е заявена нова програмна схема на „Хоризонт”, която да влезе в сила изборите. Според запознати източници целта е в радиото да се вкара повече музика, да намалее делът на говоренето, а по този начин – и на щекотливите теми.

Свалянето на предавания се случва „с мълчаливото съгласие и безучастие на СЕМ”. Авторите на подписката определят ставащото в БНР като „цензура и посегателство върху плурализма и свободното слово”.

В петицията, адресирана до УС на БНР, СЕМ, Европейската комисия и „Репортери без граници” са се включили Велислава Дърева, Иво Инджов, Владимир Танев, проф. Людмил Георгиев, Любослава Русева, Явор Дачков, Валерий Тодоров, Иван Обретенов, Кин Стоянов и Елена Йончева, Весела Маева, собственикът на "Поглед.инфо" Румен Петков, Любомир Кьоловски, Паулина Новакова, Юлия Гигова.

„Настояваме за незабавно връщане на „Деконструкция” в ефир и прекратяване на политическия натиск върху предаването и неговия водещ. Обществените медии в България имат нужда не само от праволинейно и безпристрастно анализиране на новини и факти, а и от журналистика, основана на прозрачността, силния и дълбок анализ, собственото мнение и позиция по разглежданите теми и събития”, пише в петицията.

В нея се настоява и „да бъдат огласени мотивите, с които Програмният съвет на БНР спря от ефир редица предавания в програмите на общественото радио. Предавания, носители на престижни медийни награди. Предавания, очаквани от своите слушатели.”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4856 |12.09.2014 Румяна Коларова: Ще настане хаос, ако забранят телефоните в училище . 10| 4526 |09.09.2014 СЕМ поиска по-строги санкции за посегателства срещу журналисти . 1| 4771 |26.08.2014 Да се забранят цигарите с вкус на плодове и алкохол, зове СЗО . 11| 6118 |21.07.2014 Журналисти: Парализа на правоохранителните и правозащитните органи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads