Реклама / Ads
4| 2396 |11.04.2024 НОВИНИ

Виетнам: Милиардерка беше осъдена на смърт заради финансова измама

.
Осъдената на смърт бивша бизнес дама Източник: ЕПА/БГНЕС
Това е най-зрелищният съдебен процес, провеждан някога във Виетнам, подобаващ на една от най-големите банкови измами, които светът някога е виждал. Зад величественaта жълта порта на съда от колониалната епоха в Хо Ши Мин 67-годишен виетнамски строителен предприемач беше осъден на смърт в четвъртък за ограбване на една от най-големите банки в страната в продължение на 11 години.
 

Това е рядка присъда - тя е една от много малкото жени във Виетнам, осъдени на смърт за престъпление с бяла якичка.

 

Решението е отражение на главозамайващите мащаби на измамата. Тронг Май Лан е осъдена за вземане на заеми на стойност 44 млрд. долара (35 млрд. паунда) от Сайгонската търговска банка. Според присъдата тя трябва да върне 27 млрд. долара - сума, която според прокурорите може никога да не бъде възстановена. Някои смятат, че смъртното наказание е начинът съдът да окаже натиск върху нея да помогне за намирането на липсващите милиарди, информира Би Би Си.

 

Обичайно потайните комунистически власти бяха необичайно откровени по този случай, като изложиха пред медиите най-малки подробности. Те съобщиха, че 2700 души са били призовани да дадат показания, а в делото са участвали 10 държавни прокурори и около 200 адвокати.

 

Доказателствата са в 104 кашона с общо тегло шест тона. Осемдесет и пет обвиняеми са съдени заедно с Тронг Май Лан, който отрича обвиненията.

"Мисля, че в епохата на комунизма никога не е имало подобен показен процес", казва Дейвид Браун, пенсиониран служител на Държавния департамент на САЩ с дългогодишен опит във Виетнам. "Със сигурност не е имало нищо от такъв мащаб."

 

Процесът е най-драматичната глава досега в антикорупционната кампания "Пламтящи пещи", водена от генералния секретар на комунистическата партия Нгуен Фу Чонг.

 

Консервативен идеолог, закърмен с марксистката теория, Нгуен Фу Чонг вярва, че народният гняв заради необузданата корупция представлява екзистенциална заплаха за монопола на Комунистическата партия върху властта. Той започна сериозно кампанията през 2016 г., след като надхитри тогавашния про-бизнес министър-председател, за да запази висшия пост в партията.

 

В резултат на кампанията двама президенти и двама заместник министър-председатели бяха принудени да подадат оставка, а стотици служители бяха наказани или вкарани в затвора. Сега една от най-богатите жени в страната се присъедини към техните редици.

 

Тронг Май Лан произхожда от китайско-виетнамско семейство в Хо Ши Мин, бившия Сайгон. Той отдавна е търговският двигател на виетнамската икономика, още от времето, когато е бил антикомунистическа столица на Южен Виетнам, с голяма етническа китайска общност.

 

Започва като продавач на сергия на пазара, продавайки козметика заедно с майка си, но започва да купува земя и имоти, след като през 1986 г. комунистическата партия въвежда период на икономически реформи, известен като Doi Moi. През 90-те години на миналия век тя притежава голям портфейл от хотели и ресторанти.

 

Въпреки че Виетнам е известен извън страната най-вече с бързо развиващия се производствен сектор, като алтернативна верига за доставки на Китай, повечето богати виетнамци правят парите си, разработвайки и спекулирайки с имоти.

 

Цялата земя официално е държавна собственост. Получаването на достъп до нея често зависи от лични отношения с държавни служители. Корупцията ескалира с разрастването на икономиката и се превръща в ендемична практика.

 

До 2011 г. Тронг Май Лан е известна бизнес личност в Хошимин и й е позволено да организира сливането на три по-малки банки с ограничени финансови възможности в по-голяма структура: Saigon Commercial Bank.

 

Виетнамският закон забранява на всяко физическо лице да притежава повече от 5% от акциите на която и да е банка. Но според прокурорите чрез стотици фиктивни компании и хора, действащи като нейни пълномощници, Тронг Май Лан всъщност притежава повече от 90% от Сайгонската търговска банка.

Те я обвиняват, че е използвала тази власт, за да назначи свои хора за управители и след това да им нареди да одобрят стотици заеми за мрежата от фиктивни компании, които е контролирала.

 

Сумите, които са взети, са зашеметяващи. Нейните заеми съставляват 93% от всички кредити на банката.

 

Според прокуратурата в продължение на три години, считано от февруари 2019 г., тя е наредила на шофьора си да изтегли 108 трилиона виетнамски донга, над 4 млрд. долара (2,3 млрд. паунда) в брой, от банката и да ги съхранява в мазето ѝ.Толкова много пари в брой, дори ако всички те бяха в банкноти с най-голям номинал във Виетнам, биха тежали два тона.

 

Тя е обвинена и в даване на щедри подкупи, за да не бъдат проверявани заемите ѝ. Един от съдените е бил главен инспектор в централната банка, обвинен в приемането на подкуп от 5 млн. долара.

 

Масовата официално санкционирана публичност на делото насочи обществения гняв срещу корупцията на Тронг Май Лан, чийто уморен и негримиран вид в съда беше в рязък контраст с бляскавите рекламни снимки, които хората бяха виждали в миналото.

 

Но се задават и въпроси защо тя е успяла да продължи с предполагаемата измама толкова дълго време.

 

Превод и редакция ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2325 |11.04.2024 Съдия Владислава Цариградска: Нашите психиатрии са място за изтезание, а не за лечение . 6| 2579 |11.04.2024 Бил Браудър: Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия, ако пътувам до България . 4| 2325 |11.04.2024 "Фрийдъм хаус": Демокрацията в страните в преход се влошава . 5| 2420 |11.04.2024 "Смешно е, ама не съвсем". ДАНС честити тържествено рождения ден на бивш министър на грешна дата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads