Реклама / Ads
10| 5221 |19.02.2014 НОВИНИ

Вигенин осъди насилието в Украйна

.
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин Източник: Булфото
"България остро осъжда актовете на насилиe в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени. Новата сериозна ескалация на напрежението в Украйна отдалечава страната от постигане на приемливо политическо решение.”
 

Tова се казва в официално изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по повод новата ескалация на напрежението в Украйна.

Смятаме, че президентът и политическите лидери в Украйна следва да подходят към ситуацията с цялата необходима политическа отговорност и чрез диалог да намерят изход от тежката криза, в която се намира страната. Те не трябва да допуснат преминаване на точката, от която връщането към политическия процес би станало непостижимо.

Вигенин настоява всички участващи в конфликта страни да се ръководят в действията си от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ, с оглед създаването на предпоставки за трайно решаване на реалните проблеми на украинското общество.

"Напомняме позицията на министрите на външните работи на ЕС от 10 февруари т.г., че решението следва да се търси чрез създаване на ново правителство, конституционни реформи, които да възстановят баланса между отделните власти и подготовката на свободни и честни президентски избори. Приканваме украинските власти да се възползват от предложената вече помощ от страна ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и други международни организации", се допълва в изявлението.

"Готови сме заедно с нашите партньори от Европейския съюз спешно да обсъдим ситуацията в Украйна с оглед подпомагане намирането на работещо решение на кризата в страната", завършва министърът.

По информация на българското посолство в Украйна, от 00.00 ч. на 19 февруари движението към и от Киев е блокирано от сили на МВР и Вътрешни войски.

Ситуацията в западната част на страната (Лвовска, Ивано-франковска и Тернополска област) е критична и има въоръжени сблъсъци между представители на антиправителствените сили и силите на реда.

Във връзка с ескалацията на напрежението в Украйна, МВнР настоятелно съветва българските граждани по възможност да не предприемат пътуване до Украйна, а тези, които вече се намират на територията на страната: да не посещават централните части на Киев; да избягват големи струпвания на хора, митинги и шествия; предварително да се осведомяват за обстановката в градовете на пребиваване.

Всички останали препоръки на МВнР във връзка със ситуацията в Украйна остават в сила.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7317 |18.02.2014 Осъдиха лидери на ДПС за купуване на гласове . 28| 5056 |14.02.2014 Вигенин: Когато документите говорят, политиците да мълчат . 23| 5364 |13.02.2014 Вигенин за спогодбата със Северна Корея: Излишно драматизирате! . 23| 5260 |08.02.2014 Б. Сарафов: Цветанов не е свещена крава за правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads